EL SUMARI DEL CRIM D'ANA JULIA

La Guàrdia Civil veu "clars indicis" que l'assassina de Gabriel pot ser que "segués la vida" de la seva filla el 1996

La nena, de quatre anys, va morir després de caure de matinada per la finestra de la seva casa a Burgos. La mare va dir que era "somnàmbula" i que va ser un accident

El marit d'Ana Julia va tenir, mentre va estar amb ella, "febres estranyes" i va haver de ser ingressat dues vegades a l'hospital

Ana Julia Quezada  presunta autora de la muerte de Gabriel Cruz

Ana Julia Quezada presunta autora de la muerte de Gabriel Cruz / Carlos Barba

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Ridelca, la seva pròpia filla, va poder ser la primera nena víctima d’Ana Julia Quezada. Un informe de la Guàrdia Civil inclòs en el sumari de l’assassinat del nen Gabriel Cruz a Almeria, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, apunta en aquesta direcció i permet "aprofundir en la hipòtesi que fos la mateixa Ana Julia la que segués la vida d’aquella menor".

La nena, de quatre anys, va arribar a Espanya per Nadal de l’any 1995. Tot just néixer, la seva mare l’havia deixat a cura de la seva àvia a la República Dominicana. Ana Julia va arribar a Burgos a guanyar-se la vida el 1992. Va exercir la prostitució i en un club va conèixer Miguel Ángel, un camioner amb qui es va casar i va tenir una altra nena, la Judit. L’home va acceptar portar l’altra nena per viure amb ells al seu pis del carrer de Casa la Vega de Burgos.

Però, uns mesos després d’arribar, la nena va caure des de l’habitació del setè pis on dormia amb la seva germana petita. El cas es va arxivar com un accident després que la mare advertís d’episodis de somnambulisme en la seva filla.

Un nou informe

Les investigacions represes després que Ana Julia Quezada fos detinguda per l’assassinat de Gabriel Cruz, el fill de vuit anys de la seva última parella, recullen "la dificultat que una nena de només quatre anys en estat de somnambulisme, que mai havia patit, es precipités des d’un edifici", segons l’informe de la Guàrdia Civil.

L’informe de la Guàrdia Civil recull també que el suposat accident era estrany: la nena va haver de pujar a una taula, obrir una finestra interna que protegia del fred, després obrir una segona finestra, la qual cosa segons la Guàrdia Civil "requereix certa traça i força". Quan va passar el succés a la casa només hi havia Ana Julia i les dues nenes, la petita era llavors un nadó; el pare treballava en el torn de nit.

Després del crim de Gabriel, l’home va explicar: "Mentre va conviure amb mi, Ridelca no va patir cap episodi de somnambulisme ni estava medicada per això. Dies després que morís, l’Ana Julia em va comentar que l’havia sorprès entre una de les finestres. Jo li vaig retreure que no m’ho hagués dit perquè podríem haver posat mitjans per evitar el que va passar, però ella em va contestar que l’havia renyat i va pensar que no ho tornaria a fer".

Cada dia, una versió

Ana Julia no va poder ser interrogada per la policia quan va morir la seva filla gran perquè patia "una suposada situació d’estrès traumàtica. Els investigadors criden l’atenció que la dona "va provar d’emular aquesta mateixa circumstància amb Gabriel, adduint trobar-se sedada, malferida o convulsa el dia de l’aparició de la samarreta del menor".

Un parent de la dona, José Ángel Alonso, casat amb una tia d’Ana Julia, va declarar a la Guàrdia Civil que ella explicava "cada dia una cosa diferent" de com havia ocorregut l’accident mortal de la nena. "En una versió deia que la finestra de la casa estava oberta, en una altra deia que estava tancada... Ens va resultar estrany, però el jutge va dir que havia sigut un accident i així es va quedar". Segons aquest home, Ana Julia explicava la mort de la seva filla gran d’una forma "freda, sense sentiments, com a qui se li havia trencat un plat vell".

Notícies relacionades

El que fos marit d’Ana Julia, i pare legal de Ridelca després de la seva arribada a Espanya, Miguel Ángel Redondo, va explicar a la Guàrdia Civil després de l’assassinat del nen Gabriel a Almeria que ell mateix va tenir "malalties sobtades sense sentit aparent" mentre va estar casat amb Ana Julia, per les quals va haver de ser ingressat dues vegades a l’hospital Divino Valles de Burgos. Els estudis i anàlisis clíniques que li van fer no van esbrinar per què patia febres tan altes sense motiu conegut. No ha tornat a tenir res similar.

En aquells anys, va recordar el camioner, tenia una assegurança de vida subscrita al 50% amb Ana Julia. L’home va admetre les seves "sospites, ara, que Ana Julia pogués estar darrere d’allò". 22 anys després, la Guàrdia Civil va descobrir que un dels arxius guardats com a "favorits" a l’ordinador portàtil de l’assassina de Gabriel era un vídeo de youtube amb les "Deu plantes verinoses més mortals del món".