Un jutge ajorna l'entrada a la presó del bebè robat Ascensión López

Va ser condemnada per injúries i calúmnies a la monja, tieta seva, que va tramitar la seva adopció

Els advocats encara tenen pendent resoldre la indemnització de 40.000 euros que va fixar el tribunal

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

“És un pas, però encara queda molt camí”. Ascensión López, de 54 anys, reconeix que es veia ja “amb la maleta feta” per entrar a la presó. Es tracta de la primera condemnada pels casos delsbebès robats al nostre país, però irònicament no per participar en aquestes adopcions fraudulentes, sinó per injúries i calúmnies contra la monja, una tieta seva, que va tramitar la seva adopció. Ara, un jutjat d’Almeria ha decidit suspendre la seva entrada a presó durant cinc mesos al no poder fer front als 3.000 euros de la multa imposada, i li dona un nou termini de dos anys per assumir el pagament.

Desesperada i amb temor que la seva vivenda fos embargada després que el govern rebutgés l’octubre de l’any passat el seu indult al comptar amb la negativa del tribunal que va dictar la sentència el 2015, de la fiscalia i de la religiosa que la va denunciar, Ascensión va contactar fa uns mesos amb l’associació Bebés Robados de Sevilla. Els seus advocats van estudiar el cas per al·legar la fràgil situació econòmica de la dona, amb dos fills –un d’ells encara al seu càrrec– i l’únic ingrés del qual és la seva pensió per incapacitat laboral, que li feia impossible assumir una “condemna tan dura”. La interlocutòria del Jutjat Penal 3 d’Almeria dictada fa uns dies estima que, com que és una pena inferior a dos anys i ateses les seves circumstàncies personals i l’escassa perillositat criminal, és procedent concedir-li un ajornament de dos anys per a l’execució de la pena, termini en el qual haurà d’abonar la multa i no tornar a delinquir.

La interlocutòria no diu res, no obstant, sobre la indemnització, de manera que els lletrats estudien demanar una explicació al jutjat. Per aquesta raó, ella no s’acaba de sentir tranquil·la. “Els meus fills fa tant de temps que reben males notícies que quan els ho vaig explicar els va costar alegrar-se’n, perquè preguntaven ‘a veure què ve ara’”, explica des casa seva a Almeria, on resideix. I reconeix que no hauria arribat a aquest punt sense l’ajuda de l’associació de Sevilla i els seus advocats, “que van seguir endavant fins i tot quan jo vaig dir que tirava la tovallola”.

Notícies relacionades

Des de Bebés Robados Sevilla es mostren satisfets per l’ajornament i recorden que, gràcies a la generositat de molta gent, ja s’han pagat 688 euros de la multa, així com les costes i la minuta dels advocats. Encara queden 2.312 euros que esperen aconseguir de nou gràcies a la “solidaritat d’afectats i dels qui no ho són, perquè ella no és una criminal, simplement algú que volia saber qui era”, lamenta Carmen Lorente, presidenta de l’entitat.

Amb tot just vuit anys, i través d’un familiar que es volia treure competència per aconseguir una herència, Ascensión va descobrir que el malalt a qui plorava no era el seu pare. “Que et va comprar quan vas néixer”, li van etzibar. La seva mare adoptiva li va confirmar l’adopció, tot i que desconeixia la majoria dels detalls. Només que van anar a recollir-la a l’hospital de les Cinco Llagas a Sevilla, que van pagar 250.000 pessetes de les d’abans i que la persona que va tramitar els papers va ser la monja Dolores Baena, neboda del seu pare adoptiu i que treballava en una maternitat. El 2013, quan ja havia interposat una denúncia per provar de conèixer la seva veritable identitat, va explicar el seu cas als mitjans de comunicació. Ella no va acusar ningú directament, però el nom de la religiosa sortia als seus documents, i la monja va acudir als tribunals per defensar el seu honor. Va assegurar que només va intervenir i que ho va fer sempre conforme a la llei.