Un tribunal ordena investigar de nou la mort de 15 immigrants en el 'cas Tarajal'

Satisfacció entre les oenagés davant la reobertura de la investigació dels antiavalots en la tragèdia de Ceuta

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Les oenagés han celebrat la resolució de l'Audiència provincial de Cadis que ordena la reobertura de la investigació sobre la mort de 15 immigrants el febrer del 2014 a la frontera de Ceuta després d'una polèmica intervenció d'agents antiavalots de la Guàrdia Civil, que va intentar repel·lir l'entrada d'immigrants nedant disparant pilotes de goma. La resolució carrega contra la instrucció realitzada, que “no arriba als graus de suficiència i eficàcia exigibles” i critica que “res excusa la deixadesa o tebior”. “La instructora podrà replantejar-se en qualsevol cas la necessitat d'esgotar altres fonts d'indagació no contemplades fins ara”, conclou.

En la resolució, l'Audiència accepta íntegrament els recursos presentats contra el sobreseïment provisional de la causa que van realitzar l'Associació Coordinadora de Barris per al Seguiment de Menors i Joves, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i l'Associació Observatori de Drets Humans (DESC). Fins ara, la instrucció investigava els possibles delictes d'homicidi, lesions imprudents i prevaricació i mantenia imputats els 16 agents que van participar en l'operació.

Notícies relacionades

L'octubre del 2015, el jutjat de Primera Instància número 6 va decidir arxivar la causa arxivar la causa a l'entendre que no quedava provat l'ús indegut del material antiavalots de què es van servir per repel·lir l'intent massiu d'entrada a Espanya, “ni tan sols a títol d'imprudència”. I recordava la inexistència d'un protocol específic per a l'ús d'aquest material en el medi aquàtic. “La mera utilització d'aquest material no pot ser qualificada d'imprudent”, deia la resolució de sobreseïment, que va destacar, a més, que en qualsevol cas “no tota imprudència ha de ser incardinada en l'àmbit penal”.

"SENSE EXCUSES PER A LA TEBIOR"

Ara, l'audiència assenyala que “si res excusa la tebior o deixadesa per investigar qualsevol fet que pogués ser objecte d'un procediment per delicte no lleu, molt menys ho faria quan la vida, la integritat física o la dignitat en general de les persones s'hagi pogut veure conculcada per l'actuació de persones que obren per compte de l'Estat i poden fer un ús de la força”, utilitzant per a això “mitjans específicament destinats a aquest fi que són especialment perillosos”.