Els pares de la nena retinguda a la selva boliviana eviten la presó

Des del 14 de març del 2014 la menor està en un centre d'acollida de la DGAIA

3
Es llegeix en minuts

Els pares que van entregar la seva filla a un veí, que se la va endur a Bolívia, on la va tenir més de sis mesos segrestada i maltractada a la selva, han acceptat una pena de dos anys de presó, malgrat que no ingressaran a la presó si indemnitzen amb 20.000 euros la nena i no delinqueixen durant aquest temps.

Així consta en l'acord de conformitat aconseguit aquesta setmana entre els pares, veïns de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), i la fiscalia, que inicialment demanava per a ells dos anys i nou mesos de presó, i que ha quedat ratificat en una sentència emesa pel Jutjat Penal número 25 de Barcelona.

En la sentència, els pares reconeixen que, moguts per un "afany lucratiu", el juny del 2013 van acordar amb un veí, de nom Grover Morales, que s'enduria la seva filla gran, que aleshores tenia 9 anys, al seu país d'origen, pagant aquest totes les despeses del viatge.

Malgrat no confiar en el veí, ja que no permetien que la nena es quedés sola amb ell, els paren van acceptar que se l'endugués a Bolívia, "incomplint així greument els deures de protecció que com a pares els incumbien. Van privar la nena de la necessària assistència moral i material, al quedar, en contra de la seva voluntat, a expenses d'una persona de fora del circuit familiar que no oferia cap garantia de cuidar degudament la menor", segons la sentència.

Els pares van firmar davant de notari una autorització perquè el veí s'emportés la seva filla a Bolívia, encara que no van concretar ni la data d'anada ni la de tornada.

SENSE CAP PRECAUCIÓ

Abans d'entregar la seva filla a Grover Morales, els pares no van vacunar la nena ni van adoptar cap mena de precaució mèdica, ni tampoc van mostrar interès a assegurar la comunicació amb la menor, que no disposava de telèfon mòbil.

Després de sortir de Barcelona el 28 d'agost del 2013, Grover Morales va trucar a la família des de Bolívia per advertir que havien perdut la documentació de tots dos i va tallar tota mena de comunicació, cosa davant la qual els pares finalment van optar per denunciar la desaparició de la nena davant els Mossos d'Esquadra.

A Bolívia, on Grover Morales va comptar amb la cobertura logística i econòmica de la seva mare, la noia va viure un infern, a causa de la seva incomunicació, a la submissió i a la duresa de l'època de pluges a la selva, per on va estar diverses jornades seguides caminat fugint de la pressió de la policia local.

Grover Morales, que ha sigut condemnat a 17 anys de presó al seu país per aquest cas, va agredir la nena físicament en reiterades ocasions, pegant-li amb un cinturó o amb un bastó, estirant-li els cabells si no complia les feines domèstiques que li ordenava i abusant de la noia, a qui també va forçar a treballar en explotacions cocaleres i a fabricar i vendre sucs en mercats locals.

La noia va ser alliberada el 8 de març del 2014, després de més de sis mesos de captiveri, en una operació policial de risc en plena selva, portada a terme per la Guàrdia Civil en col·laboració amb la policia boliviana.

Després del rescat de la nena, els Mossos d'Esquadra van centrar les seves sospites en els pares, al no donar credibilitat a la seva versió, que volien que la nena fes turisme i se n'anés de vacances aprofitant que Grover Morales havia de viatjar al seu país a visitar la seva mare.

Des del 14 de març del 2014, la nena està en un centre d'acollida de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA), a l'acreditar-se el seu desemparament, situació que es manté en l'actualitat.

Notícies relacionades

La nena presenta actualment a nivell psicològic una lleu simptomatologia posttraumàtica, lligada als fets, si bé no es descarta que en el futur aparegui una afectació més important.

A més, també té un significatiu malestar psicològic per la ruptura i la pèrdua del nucli familiar de referència.