La fiscalia no actuarà d'ofici perquè el documental "Ciutat morta" no és una prova judicial

El ministeri públic es pronuncia abans de rebre la petició de l'Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / MAYKA NAVARRO

La Fiscalia de Barcelona "no actuarà d'ofici" per revisar la sentència del Tribunal Suprem que el 2009 va condemnar cinc joves pels greus fets que van tenir lloc el 4 de febrer del 2006 al carrer de Sant Pere Més Baix (Ciutat Vella) i en què un guàrdia urbà va quedar ferit de gravetat, malgrat les reaccions provocades a partir de l'emissió aquest dissabte a El 33 del documental 'Ciutat Morta', que qüestiona la investigació policial, la instrucció judicial del cas, així com el relat recollit en les seves sentències per l'Audiència de Barcelona i l'alt tribunal.

Aquest dilluns al matí, el regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha anunciat que el consistori enviaria a la fiscalia una còpia del documental amb un escrit perquè el ministeri públic valorés si havia d'obrir una nova investigació a partir de les informacions recopilades en el documental. "Jo no sóc jurista. Però si els fiscals entenen que hi ha noves proves per revisar el cas, que es revisi. Ni la Guàrdia Urbana ni l'ajuntament tenen res a amagar, ni por de mirar cap enrere i revisar el que calgui", ha dit Forn durant la compareixença. 

Notícies relacionades

Fonts de la fiscalia han assegurat a aquest diari que, per ara, no iniciarà cap actuació per revisar la sentència (reobrir el procés judicial no és possible perquè hi ha sentència ferma), ja que un documental no es pot considerar una prova jurídica. El ministeri públic només podria estudiar l'assumpte una altra vegada si arribés a les seves mans, segons les mateixes fonts, "qualsevol prova" que permetés desestimar la participació en els fets de les persones a les quals es referia el documental o la implicació d'una nova persona que fins ara no hagi estat investigada.

En cas que la fiscalia de Barcelona entengués que hi ha elements nous per investigar una altra vegada, tampoc tindrien l'última paraula perquè haurien de sol·licitar-ho a la fiscalia del Tribunal Suprem, que va ser l'últim tribunal que va emetre una sentència.

Temes:

Ciutat Morta