Crim masclista a Tarragona

L’assassí de Creixell es va suïcidar cinc dies després de matar la Betty

  • Els Mossos d’Esquadra van trobar la pistola al costat del cadàver de l’home i cinta aïllant a les portes per evitar que es filtrés la fetor

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra investiguen com un crim masclista la descoberta de dos cadàvers en un domicili de Creixell (Tarragona) ahir dilluns a la nit. La principal hipòtesi és que el Manuel (Espanya, 1965) va matar a trets la Betty (Colòmbia, 1969) i que, cinc dies després, es va suïcidar d’un tret al pit

Qui primer va trobar a faltar la Betty va ser el seu fill, des de Mèxic. Va contactar amb una amiga de la seva mare perquè feia dies que no tenia notícies d’ella. L’amiga li va explicar que havia parlat per última vegada amb la Betty dijous passat 13 de maig. Poc després, el fill de la Betty i la seva amiga van descobrir que la dona no havia anat a treballar divendres. Sense avisar. Van avisar la Policia Local de Creixell (Tarragona).

Cap a les 21.00 hores del vespre, una patrulla municipal es va desplaçar al domicili de la Betty i la seva parella, el Manuel. Un segon pis d’un bloc de tres plantes ubicat al carrer d’Adrià a la urbanització del Racó del Cèsar, la més gran de Creixell, per habitants –més de 1.000– i per dimensió –s’estén fins al mar–. Les persianes estaven abaixades i la porta estava tancada. Ningú responia al timbre malgrat que la furgoneta del Manuel, paleta, estava aparcada a l’aparcament de l’edifici. Al costat del vehicle, sobre cartrons, algú havia escrit les paraules «lladre» i «estafador». Els únics veïns que eren a casa dilluns –en aquesta urbanització gairebé tot són segones residències– van explicar que el dia anterior, diumenge, un grup de persones hi van anar a buscar el Manuel i que van estar trucant a la porta sense sort. Segons van remarcar, hi havien anat perquè el Manuel els devia diners.

El deute

El Manuel freqüentava gairebé diàriament els bars més pròxims al seu domicili: L’Ángel Miguel, la pizzeria Jaume i El Frenazo. Quintos de cervesa, vasos de vi i partides de billar. Però havia deixat de fer-ho durant les últimes setmanes. Molts dels clients que el coneixien remarcaven que ni sabien que el Manuel tingués pistola ni el veien capaç d’utilitzar-la. D’altres, no obstant, posaven l’accent en el fet que era estrany tants dies sense deixar-se veure pels bars i afegien que els constava un deute. Segons aquestes segones fonts veïnals, una parella l’havia contractat per reformar la seva casa, a la mateixa urbanització, però el Manuel no havia acabat la feina i fins i tot hi havia instal·lat material que no estava pagat. El matrimoni li reclamava «uns 40.000 euros». Per això, aventuraven, evitava els bars últimament i, per això, a diferència de la Betty, en el seu cas no va cridar l’atenció que estigués des de dijous tancat a casa.

La Policia Local de Creixell va rebre una altra trucada ahir dilluns. Una amiga de la Betty que va explicar que la dona podria ser que tingués una relació amb un tercer home i que potser aquest sabia on era. Els municipals van contactar amb el presumpte amant i aquest va aclarir que no sabia res de la Betty des de feia una setmana. Els agents van avisar els Mossos d’Esquadra i van trucar als Bombers de la Generalitat. Amb una escala, els bombers es van enfilar al balcó del 2n 2a, van aixecar a pes la persiana i van trencar la vidriera. Segons l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, a l’entrar al pis, una espelma que continuava encesa es va apagar.

El tancament

Notícies relacionades

Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, l’ambient estava carregat d’encens cremat i més espelmes. A la primera habitació, els investigadors van trobar el cos de la Betty tapat amb un edredó. Tenia dos orificis de bala, un al pit i un altre al cap. En una habitació contigua, van trobar el cadàver del Manuel, amb una ferida al pit. Al costat d’aquest, hi havia la pistola amb què s’haurien realitzat els trets. Els investigadors creuen que el Manuel hauria disparat a la Betty dijous, probablement, i que després s’hauria tancat a casa durant diversos dies. Consten trucades del Manuel a la seva mare fins diumenge. El fet que una de les espelmes estigués encesa quan els bombers van entrar al pis sembla indicar que el Manuel es va treure la vida el mateix dilluns, quan va comprendre que la policia estava a punt d’entrar per la força.

A la casa hi havia dues portes segellades amb cinta aïllant, col·locada per evitar que la fetor del cos de la víctima es filtrés als espais comunitaris. Per la mateixa raó, el Manuel hauria cremat encens i espelmes a l’interior de la casa. El lloc des del qual havia sigut col·locada la cinta americana, sumat al fet que les persianes i les portes estiguessin tancades, va permetre als investigadors del Grup d’Homicidis de Tarragona descartar de seguida que una tercera persona pogués estar relacionada amb el crim. A l’espera que l’autòpsia aporti més informació dels fets, tot sembla indicar que el Manuel, que va sospitar que la Betty podria estar enamorada d’un altre home o que se sentia assetjat per la parella que li reclamava 40.000 euros, va matar la seva nòvia i, cinc dies després, es va suïcidar utilitzant la mateixa pistola. Tant la Betty com el Manuel deixen fills de parelles anteriors. La Betty, si es confirma aquesta línia d’investigació, serà la tercera dona que enterra la violència masclista a Catalunya aquest 2021. La quarta es va saber només unes quantes hores després, a Corbera de Llobregat.