Narcotràfic

Charlín, a judici amb 88 anys com a cap del clan familiar

  • L’històric capo gallec respondrà per un patrimoni valorat en uns 12 milions

zentauroepp13610058 vgo01  a lama  pontevedra   17 07 2010   manuel charl n gama180403175256

zentauroepp13610058 vgo01 a lama pontevedra 17 07 2010 manuel charl n gama180403175256 / SALVADOR SAS

5
Es llegeix en minuts

L’històric capo gallec, Manuel Charlín Gama, gairebé nonagenari, tornarà a asseure’s al banc dels acusats a l’Audiència Nacional com a cap del clan familiar per un delicte de blanqueig de capitals, en relació amb un patrimoni valorat en uns 12 milions d’euros procedents del narcotràfic. Un patrimoni que haurien aconseguit ocultar a la Justícia quan el 1995 la família va ser detinguda en la primera gran operació per blanqueig de diner contra una organització gallega amb un patrimoni intervingut d’uns 30 milions d’euros, dirigida pel jutge Baltasar Garzón.

El patrimoni embargat ara inclou la depuradora de mariscos d’A Illa de Arousa confiscada llavors, l’adquisició de la qual el 2008 en una subhasta pública per part d’una neta de Manuel Charlín va donar origen a l’operació Repesca, una altra depuradora a la Xina, comptes bancaris a Suïssa bloquejats amb gairebé 3 milions d’euros i diversos immobles a Vilagarcía i Vilanova.

Deu anys després de les detencions del considerat més important clan de narcotraficants d’Arousa per delicte de blanqueig una altra vegada, la Fiscalia Antidroga de l’Audiència Nacional interessa l’obertura de judici oral per a onze processats i sol·licita penes que sumen 61 anys de presó i multes per import de 209 milions d’euros per delictes de blanqueig de capitals derivats del tràfic de drogues, comès al si d’una organització delictiva.

La pena més alta –8 anys de presó i 15 milions d’euros de multa– se sol·licita per a Manuel Charlín Gama, que ostenta la direcció de l’organització, segons l’escrit d’acusació del fiscal. Per als seus fills Josefa i Óscar Charlín Pomares, i la seva neta Noemí Outón Charlín (filla de Josefa), demana penes de 6 anys i multes de 12 milions d’euros a l’aplicar-los l’agreujant de reincidència. Els seus fills Melchor i María Teresa Charlín Pomares, i la seva neta Natalia Somoza s’enfronten també a 5 anys de presó i 10 milions d’euros de multa, la mateixa pena que es demana per a uns altres quatre testaferros processats, entre els quals hi ha dos advocats.

La Fiscalia Antidroga sobreseu les actuacions respecte a Manuel Charlín Pomares (mort el novembre del 2019 durant la instrucció), i tres investigats més, entre els quals figura la ciutadana xinesa establerta a Vigo LiLi «al resultar de les actuacions la comissió d’il·lícits penals, però no resultar prou acreditada la seva participació».

En el seu escrit d’acusació, el fiscal Luis Uriarte, reclama el decomís de la depuradora de marisc d’A Illa que va donar origen a l’operació Repesca, diversos pisos i béns urbans, els fons de gairebé 3 milions d’euros bloquejats en comptes bancaris a Suïssa i la inversió d’1,9 milions de dòlars que van realitzar en una depuradora a la Xina.

El 28 de maig del 2008 el Jutjat Social de Pontevedra va subhastar la depuradora de la família Charlín a Grandín, A Illa, a instàncies dels treballadors de Sochar, la principal administradora de la qual era Teresa Charlín, l’única filla del patriarca que no havia sigut condemnada en el primer judici per blanqueig contra la família. La seva filla, Natalia Somoza, la va comprar per gairebé 800.000 euros, si bé «era la seva mare que posava els diners i adquiria per els béns subhastats, procedint les quantitats abonades de l’activitat il·lícita del narcotràfic a la qual s’havia dedicat en els últims anys com a integrant del clan Charlín», segons recull l’escrit d’acusació. Uns béns que en un procediment de menor quantia es van transferir a la Constructora Rodríguez Paz, amb la qual cosa van aconseguir «introduir els diners de procedència il·lícita en el trànsit mercantil a nom d’un tercer».

Notícies relacionades

Per ocultar més fons il·lícits, assevera la Fiscalia, es van invertir els diners a la depuradora a la Xina –que van explotar fins al 2008 i després van llogar a 7.000 euros al mes– i van obrir comptes a Suïssa, que seguien oberts l’any 2010 quan van ser detinguts els germans Charlín Gama i el patriarca, que acabava de sortir lliure després de passar 20 anys a la presó per narcotràfic.

El patriarca dirigia des de la presó les inversions: qui és qui en el clan Charlín

El 17 de novembre Manuel Charlín, ‘el Vell’, va fer 88 anys. Ni l’edat ni les seves múltiples detencions i condemnes han aconseguit jubilar-lo, i fa unes setmanes va comparèixer davant del jutge per conduir sense punts al carnet. Tenia 26 anys la primera vegada que el van arrestar, el 1958, per escàndol públic. Després de diverses entrades i sortides a la presó, el 1990 va ser detingut en l’operació Nècora, però va recuperar la llibertat quatre anys després. Als sis dies va tornar a presó provisional en relació amb l’assassinat de Manuel Baúlo i va ser excarcerat sota fiança. L’octubre de 1995 Baltasar Garzón ordenava una nova operació contra el patriarca, i Manuel Charlín queia amagat en un zulo al gimnàs de la seva casa a Vilanova. El van condemnar a 20 anys de presó per la partida de 600 quilos de cocaïna del Halcón II . Complia condemna quan li van caure 13 anys més per blanqueig de capitals, en la primera gran operació contra el clan Charlín. Sumaven gairebé 100 anys de presó i multes milionàries, que no van pagar al declarar-se insolvents. Després de vint anys, l’intern Manuel Charlín va sortir de la presó el juliol del 2010. Dies després va pagar 30.000 euros per eludir un nou ingrés a la presó per l’operació Repesca, la que ara torna a portar-lo a judici. Ell sempre ha negat qualsevol relació amb el narcotràfic. El fiscal Uriarte afirma que durant la instrucció d’aquesta causa Manuel Charlín complia condemna a la presó, però era consultat sobre la destinació i de l’actuació en relació amb determinats béns» i era a qui corresponien «les decisions últimes». La trama creada «a fi d’ocultar l’important patrimoni il·lícitament obtingut» entre els anys 2002 i 2010, inclouen una inversió de gairebé 2 milions de dòlars en la planta conservera de Qingdao, a la Xina, que el fiscal atribueix a Manuel Charlín Gama, els seus fills Melchor, María Teresa i Óscar Charlín Pomares, així com a la seva neta Natalia Somoza. En el dia d’avui han perdut els seus drets sobre la inversió perquè les autoritats xineses els han retirat la llicència d’activitat. Una comissió rotatòria va descobrir, a més, tres comptes oberts en bancs de Suïssa el 2000 i que continuaven operatius el 2010. A la intitulada ‘Malla’ amb un saldo de 1.301.478 euros, la titular és Josefa Charlín –mà dreta del seu pare mentre ell va ser a la presó– i els apoderats, el seu germà Óscar i la seva filla Noemí. En la intitulada ‘Viauton’, amb 757.844 euros, la titular és Josefa i l’apoderat, el seu germà Óscar. Finalment en la intitulada ‘Blue’, amb 239.42 euros, el titular és Óscar i l’apoderada, la seva neboda Noemí.

Temes:

Drogues