Paterna

La policia avorta una altra baralla amb 100 adolescents en un parc de València

  • Els joves, de 15 a 17 anys, queden per Instagram: l’objectiu és gravar i pujar els vídeos

La policia avorta una altra baralla amb 100 adolescents en un parc de València
3
Es llegeix en minuts

«Fer una ‘campal’». Aquesta és la consigna. L’objectiu: acudir a veure la baralla de dos grups nombrosos –no hi ha motiu, ni fa falta–, gravar-lo i pujar el millor vídeo possible a Instagram per aconseguir el màxim número de «m’agrada». És la moda de les ‘campals’, presents en molts punts d’Espanya –ha canviat la xarxa social, però no l’«esperit»– i de la resta del món des de fa almenys cinc anys i que s’ha instal·lat a València i la seva àrea metropolitana en els últims mesos.

L’últim intent, perquè el va frustrar la Policia Nacional, es va produir dissabte a Paterna. Un centenar d’adolescents –entre 15 i 17 anys– va acudir com mosques a la mel a la convocatòria de baralla multitudinària de dos grups a través d’Instagram.

Però les xarxes no són privades. Així, la comissaria de Paterna sabia que es produiria aquesta quedada –la segona en aquest municipi en quinze dies– i va posar en marxa un dispositiu especial amb agents especialitzats en ordre públic de la unitat de prevenció i resposta (UPR), a més de la Policia Local i vigilants de Metrovalencia, que va anul·lar la quedada massiva.

Els agents destinats a aquest operatiu van identificar un centenar de nois de 15 a 17 anys procedents de municipis com Xest, Tavernes Blanques, Manises, Quart de Poblet i València, en grups de vuit o deu.

Tots van anar arribant a l’estació de metro de Santa Rita entre les 16.30 i les 17.00 hores –la baralla estava convocada a les cinc de la tarda. Davant de la pregunta d’on es dirigien, tots van respondre el mateix: al parc de Santa Rita.

Tots els parcs de Paterna estan tancats com a mesura anti-Covid, així que els policies van instar els menors a tornar als seus municipis. D’aquesta manera, es va evitar la celebració de la baralla multitudinària.

A més d’identificar-los, els agents van sancionar-ne alguns, tant per infracció al decret autonòmic de mesures anti-Covid –per no portar mascareta o portar-la mal posada– com per la llei de seguretat ciutadana a aquells als quals se’ls va intervenir alguna arma prohibida –només dos dels cent portaven navalla– o alguna mena d’estupefaent –la majoria per marihuana.

Preocupació i inquietud

La delegada del Govern valencià, Glòria Calero, es va assabentar de la situació ahir durant l’habitual reunió de coordinació amb els comandaments policials, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i el responsable d’Emergències, José María Ángel, en la qual el cap superior de Policia, Jorge Zurita, va evidenciar la intervenció policial i va mostrar la preocupació per l’aparent èxit d’aquesta moda entre alguns adolescents.

Durant la reunió, Calero va traslladar a Bravo, com a representant de l’Administració autonòmica, la seva «inquietud i preocupació» per aquestes concentracions i ha demanat una reunió amb representació de diferents administracions i departaments per «dissenyar una estratègia global contra aquest fenomen», en la qual s’incloguin professionals de diferents perfils.

Notícies relacionades

La delegada s’ha mostrat convençuda que «amb la intervenció policial no n’hi ha prou per resoldre el problema», per la qual cosa busca «impulsar una estratègia a gran escala» perquè no «es continuïn produint aquestes concentracions o crides a la violència les través de les xarxes socials», manifestament perilloses.

La de Paterna és, com a mínim, la sisena «campal» que els mateixos grups convoquen a València i la seva àrea metropolitana des de l’octubre, coincidint amb l’augment de les restriccions anti-Covid, tot i que, en principi, no hi tenen relació. De moment s’han detectat convocatòries a Paterna (2), Mislata, el curs del riu a València, Manises i Xirivella.