‘Filomena’

Catalunya, en alerta davant dos dies de neu, vent i onatge

  • La nevada començarà a caure aquesta nit i durant la matinada arribarà a zones de cota zero

  • La intensitat de l’episodi eleva el risc d’accident o que els conductors es quedin bloquejats a la carretera

  • El conseller Sàmper demana als ciutadans que evitin sortir de casa fins que el temporal abandoni el territori

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La neu, el vent i l’onatge del temporal ‘Filomena’ es conjugaran durant els dos pròxims dies per conformar un escenari amb pocs precedents recents a Catalunya, que se sumirà a partir d’aquesta nit en les mateixes condicions que ja afecten bona part de la península Ibèrica. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, confirma que l’episodi serà «sever» i que s’allargarà fins dilluns. Demà dissabte es viurà l’episodi més «delicat», que, tot i que serà generalitzat a tot el territori, afectarà sobretot el sud i la zona més muntanyosa del Pirineu. «Són dies que tots hauríem de passar a casa», ha remarcat, raonant que si la mobilitat ja estava contraindicada en plena pandèmia ho serà ara encara més per evitar el risc d’accidents o de quedar-se bloquejat pel temporal durant un desplaçament.

El Servei Meteorològic de Catalunya avisa que es tractarà d’un «episodi important de neu» que començarà aquest divendres a la nit, amb nevades que podrien ser a cota 0 durant la matinada, i afectarà tot el país. A partir del migdia, la neu pujarà als 400 metres i, a més, anirà acompanyada de fortes ratxes de vent i de mala mar amb onatge d’entre 3 i 4 metres. «Demanem molta precaució durant les pròximes hores». Diversos serveis, com el subministrament elèctric o el de cobertura de telefonia mòbil, podrien veure’s afectats.

Els Mossos d’Esquadra han modificat el dispositiu per regular la mobilitat durant la pandèmia per adaptar-lo a un temporal que descarregarà «nevades intenses» en els pròxims dos dies. A partir de les 19.00 hores es prohibirà la circulació de camions pesants –de més de 7,5 tones– fins dilluns a les 6.00 hores. L’objectiu és evitar que els conductors es quedin bloquejats a la carretera. El portaveu Joan Carles Molinero ha subratllat que no s’ha d’agafar el vehicle tret de casos excepcionals, perquè hi ha risc d’accident a causa de la pèrdua d’adherència dels pneumàtics sobre l’asfalt i també de quedar-se bloquejat en el trajecte.

Notícies relacionades

Els consells dels Mossos en cas que sigui imprescindible agafar el cotxe són els següents: informar-se sobre com es troba la xarxa viària abans de circular, disposar d’un vehicle en bon estat, portar les cadenes –i saber col·locar-les– i viatjar amb carregadors de telèfon mòbil, alguna cosa de menjar, beguda i roba d’abric.

Protecció Civil manté activats els diversos plans de contenció en fase d’alerta i els responsables de la Conselleria es reuniran periòdicament per informar sobre l’evolució del temporal. «Tots els efectius necessaris dels Mossos, Bombers, SEM o Creu Roja han sigut activats», ha recordat Sàmper.