SENSE PROTECCIÓ CONTRA EL CORONAVIRUS

Parlen els clients d'una sauna agafats en una batuda: «Hi ha el mateix risc aquí que al metro»

100 homes, la majoria sense mascareta, desallotjats d'un local gai a Madrid després que els veïns alertessin que s'hi incomplien les mesures

Els propietaris del negoci asseguren que «tot està en ordre». Tenen una llicència de «balneari» que els permet continuar oberts en temps de pandèmia

77e4f454-bb4e-485c-aca7-8be5111c848c-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

«Jo no vaig acudir a cap festa il·legal, només vaig anar a passar-m’ho bé amb els amics. Érem al bar, on la gent estava dispersa, separada per grups, però quan va arribar la policia i vam començar a veure tantes persones amuntegades a la zona de les taquilles... Ens vam adonar de la quantitat de gent que hi havia al local, tots amb una tovallola a la cintura, molts sense mascareta». Ho explica a EL PERIÓDICO un dels clients que van ser sorpresos en una batuda que van dur a terme agents de la comissaria del districte Centro de la Policia Nacional en una sauna gai de Madrid diumenge passat.

Els agents van acudir al local, que té piscina, cabines privades i està ubicat al barri de Malasaña, alertats per diversos veïns que informaven que s’estaven incomplint les mesures sanitàries i d’aforament. A dins van identificar, segons fonts policials, més d’un centenar de persones sense mascareta que no guardava la distància de seguretat. Entre ells, asseguren els mateixos clients, hi havia alguns metges i sanitaris. L’operació es va saldar, a més, amb vuit detinguts per tràfic de cocaïna, ketamima, GHB i estimulants sexuals.

Un ‘after’, no un lloc per mantenir relacions

«Els meus amics i jo som clients habituals d’aquesta sauna i ara hi anem més, perquè amb la pandèmia és l’únic lloc semblant a una discoteca que segueix obert. O anem a la sauna o ens quedem a casa d’un amic, no tenim més opcions d’oci», explica un dels homes que va ser sorprès per la policia, segons ell, quan estava «prenent una coca-cola» al local.  

Aquest arquitecte de 31 anys admet que la sauna «no és el millor lloc per estar amb la crisi del coronavirus», però defensa que «el risc de contagiar-se és el mateix en aquesta sauna gai que al gimnàs o al metro» i assegura que el local madrileny tampoc és «Sodoma i Gomorra, com molta gent es pensa. L’oci gai està una mica estigmatitzat, però la Covid ha convertit aquesta sauna madrilenya i d’altres on abans ens trobàvem per tenir sexe, és un ‘after’ més que un lloc per mantenir relacions». 

Un ‘after’ que, segons ha declarat públicament un dels responsables de la sauna, té llicència de balneari i per això continua obert al públic. Per això i perquè, segons ha defensat el local en un comunicat, «la sauna compleix escrupolosament la normativa en mesures de seguretat i higiene» i «es garanteix l’ús de mascaretes a totes les persones que es trobin a l’interior de l’establiment».

Notícies relacionades

Una versió que no es correspon amb el que els policies van trobar diumenge passat ni amb el que expliquen alguns dels homes que eren allà. Un universitari madrileny que va amb freqüència a aquesta sauna afirma a aquest diari que el local era «ple de gom a gom» i que les mesures de seguretat de la sauna «s’han anat relaxant» les últimes setmanes. «A l’entrar et prenen la temperatura, et posen gel hidroalcohòlic, hi ha una alfombra per netejar-te els peus i cartells que et demanen que portis la mascareta posada, però després arribes a la zona de bany i et trobes 10 o 12 tios a la vora de la piscina sense mascareta, tots tocant-se».

El jove assegura que aquests locals «conviden a deixar-te portar per la irresponsabilitat. Quan ets allà, saps a què t’exposes». Però el fet que continuïn oberts quan d’altres han hagut de tancar fa certa sensació de seguretat i també d’impunitat. Penses que si els deixen obrir deu ser per alguna cosa», assenyala. Però matisa que «no aniria a visitar els meus pares després d’haver passat per la sauna, perquè són gent gran de risc».