ESTRANY CAS

Un català fingeix amnèsia per encobrir una estafa a Bèlgica

L'home va aconseguir 130.000 euros d'una amiga a Brabant després de denúncies a Espanya

undefined52918516 brussels  belgium   25 03 2020   manneken pis wears a protec200701180525

undefined52918516 brussels belgium 25 03 2020 manneken pis wears a protec200701180525 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts

Un català de 66 anys va protagonitzar una estranya peripècia a Bèlgica fa uns dies al presentar-se en una comissaria fingint no saber qui era, ser acusat poc després d’estafa per una dona i descobrir-se al final que hi havia contra ell una ordre de detenció europea de les autoritats espanyoles.

Els fets es van produir el dilluns 22 de juny, quan l’home, nascut a Barcelona el 1954, es va presentar voluntàriament a la comissaria de Lasne (Bèlgica), un acomodat municipi francòfon situat a uns 30 quilòmetres de Brussel·les, fingint tenir amnèsia. «Va dir que no es recordava del seu nom ni d’on vivia», explica la portaveu de la Fiscalia del Brabant való, que s’ocupa del cas.

L’home va ser traslladat a continuació a un hospital per sotmetre’l a proves i determinar si tenia amnèsia, i l’endemà la fiscalia va demanar la difusió d’un avís a testimonis amb la seva imatge, per recollir algun tipus d’informació que permetés identificar-lo.

En la fotografia difosa per les autoritats es podia veure un home d’abundants cabells canosos i barba, amb ulleres, que vestia una camisa de ratlles de colors. «Mesura 1,65 centímetres i és de corpulència normal», deia l’anunci.

Denúncia per frau

En paral·lel a aquests fets, una dona empadronada a Lasne va presentar poc després una denúncia de frau a la mateixa comissaria on s’havia personat el sospitós, al·legant que un home li havia robat 130.000 euros per a una suposada inversió.

La descripció facilitada per la víctima de la presumpta estafa encaixava amb la de l’individu d’identitat desconeguda. Indagant en el cas, la policia va descobrir que l’home estava sent buscat per les autoritats judicials espanyoles, com a sospitós d’estafa, segons la portaveu de la fiscalia.

Esbrinat aquest punt, un jutge d’instrucció belga va emetre dues ordres d’arrest contra la persona: una per presumpta estafa contra una ciutadana belga i una altra en el marc de l’execució d’una ordre europea emesa per la justícia espanyola.

L’home va ser posat sota ordre d’arrest i empresonat, va explicar la portaveu de la fiscalia. La persona sospitosa «no té amnèsia» segons s’ha pogut constatar en els exàmens mèdics, va indicar la portaveu.

Amic de la víctima

Res ha transcendit sobre la identitat de la persona, a part de la seva data i lloc de naixement. Les autoritats ignoren des de quan es trobava a Bèlgica. Se sap que no estava empadronat a cap municipi del país i que s’expressa amb fluïdesa en francès.

A la víctima la coneixia «bé», segons la portaveu de la fiscalia. «Tenien una relació d’amistat» i l’home la va convèncer perquè li entregués una suma de diners i dur a terme una inversió. «És presumptament un cas de frau. A Espanya aparentment ha actuat igual», va dir la mateixa font.

Notícies relacionades

Sobre el procediment que s’inicia ara, segons la fiscalia, l’assumpte passarà a finals de juliol a la Cambra del Consell de la regió, tribunal de primera instància. «Les autoritats espanyoles desitgen que el sospitós sigui extradit, però abans hem de dur a terme la nostra investigació sobre els fets comesos a Bèlgica i verificar si no hi ha altres víctimes», va dir la portaveu.

Lasne, municipi d’uns 14.000 habitants, és la localitat més rica de la província del Brabant való.