HOME DECAPITAT A CASTRO URDIALES

L'acusada del crim del cap va buscar a Google «Com desencallar una motoserra»

En les dates de la desaparició de la seva parella, la dona va comprar per internet dues màquines elèctriques de podar. Després va consultar un manual per reparar-les

La Guàrdia Civil ha buscat el cos en un terreny a Llodio (Àlaba), sense èxit. La dona va entregar el cap en una caixa a una veïna i li va dir que eren «objectes sexuals»

zentauroepp51719045 carmen merino castro urdiales200113115831

zentauroepp51719045 carmen merino castro urdiales200113115831

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El crani de la seva parella, Jesús Mari Baranda, un jubilat basc que vivia a Castro Urdiales (Cantàbria), es va trobar en una caixa. Ella, Carmen Merino, és a la presó des de l’1 d’octubre, acusada de decapitar-lo i fer desaparèixer la resta del cos. La investigació de la Guàrdia Civil ha revelat que la dona va buscar a Google «Com desencallar una motoserra» els dies en què va desaparèixer la seva parella, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

En aquelles dates, Carmen Merino havia comprat per internet dos serres elèctriques de podar, de 16 i 32 centímetres de full, respectivament. Aquestes màquines no han sigut trobades. La recerca del tutorial per desencallar una motoserra es va produir dies després de la compra. La Guàrdia Civil investiga ara si la dona va poder utilitzar aquestes serres per desmembrar el cos de la seva parella i va tenir algun problema amb les eines que l’obligués a buscar solucions a internet.

Un MP4 a Llodio

Les investigacions per trobar la resta del cos del jubilat continuen. Fonts del cas confirmen que la Guàrdia Civil ha estat escorcollant un terreny a Llodio (Àlaba), una de les localitats on va estar treballant la víctima com a director de sucursal del Banco Santander, després que en l’anàlisi del telèfon de l’acusada es trobés un arxiu MP4 amb la imatge d’aquesta zona. Però aquest últim registre a la recerca del cos de Baranda tampoc ha donat resultat. El jutjat número 3 de Castro Urdiales, encarregat del cas, ha aixecat el secret de sumari.

Els familiars de Jesús Mari Baranda van començar a trobar-lo a faltar a mitjans de febrer del 2019. La dona va defensar des d’un primer moment que el desaparegut era amb diversos amics a Galícia; després va explicar que podia ser a «Punta Cana, amb meuques». En aquelles dates, Mari Carmen Merino va demanar a una netejadora que acudís a casa seva i s’emportés diverses bosses d’escombraries amb «terra per tirar» procedent dels testos de la casa. L’empleada domèstica va declarar posteriorment que havia recollit unes bosses negres i pesants i que les va deixar en un punt net. 

Taques de sang

Els registres de la Guàrdia Civil van descobrir cinc taques de sang a la casa on l’acusada i l’home vivien. També, deu mil euros que la dona havia amagat en un sofà llit. Abans d’aquests registres, Carmen Merino havia entregat a una veïna una caixa en la qual li va dir que tenia «objectes sexuals». Es va justificar dient que li feia vergonya que els investigadors la descobrissin. El 28 de setembre, alertada per una forta olor, aquesta veïna va obrir la caixa amb un cúter i en va anar separant nou bosses d’escombraries fins que va veure «els ulls d’un crani» i es va posar a córrer, segons recorden els familiars. A la caixa hi havia el cap de Jesús Mari Baranda.

Notícies relacionades

Carmen Merino va argumentar llavors que algú havia deixat el cap del seu nòvio a la porta de casa seva i que ella va decidir guardar-lo perquè era l’únic que li quedava d’ell. Va ser detinguda i enviada a la presó d’El Dueso.

Baranda tenia 67 anys i estava separat i allunyat de la seva primera família. El 2012 va conèixer a Castro Urdiales Carmen Merino, que treballava de cambrera a la cafeteria on ell esmorzava. Es van enamorar. Ella va deixar la feina i es va instal·lar a casa seva. L’home tenia una bona pensió. Un dels seus familiars, el seu cosí Carlos Ricondo, va explicar a EL PERIÓDICO el possible mòbil per al crim: «Potser pensava deixar-la. Ella depenia econòmicament d’ell. Després hem descobert que Jesús Mari tenia fet testament a favor d’ella. Li anava a deixar tot a ella».