Set arrestats

Macrocop a Barcelona a la venda de substàncies dopants per a gimnasos

Els Mossos han intervingut més d'1,5 milions de dosis amb un valor d'un milió d'euros en el mercat negre

desarticulada una organitzacio criminal dedicada al trfic de substncies dopants en lmbit dels gimnasos en loperacio mes gran realitzada fins al moment pels mossos desquadra / periodico

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos han desmantellat una organització criminal dedicada a la falsificació i distribució de medicaments il·legals a tot Espanya amb destinacions a l’àmbit esportiu, distribuïdes en gimnasos. Es tracta de l’operació més important que ha dut a terme fins al moment la policia catalana en aquest àmbit. El resultat són set persones arrestades, cinc d’elles de nacionalitat espanyola, una marroquina i una altra pakistanesa, i la confiscació de més d’1,5 milions de dosi per valor de més d’un milió d’euros.

La investigació es va iniciar al juliol del 2019 arran d’un enviament que contenia 100 caixes d’hormona de creixement que s’havia entregat a una direcció errònia per part d’una empresa de transports.

La investigació ha evidenciat que la xarxa operava com a majorista especialitzat en la importació clandestina de medicaments que posteriorment servia a altres grups, com ho demostra el fet que gestionaven grans volums de medicaments i que oferien descomptes a partir de quantitats que oscil·laven entre els 7.000 i els 20.000 euros, que no es corresponen amb comandes que poguessin fer particulars.

Grans mesures de seguretat

Una altra característica del grup tenia a veure amb l’adopció de grans mesures de seguretat amb l’objectiu d’eludir o dificultar l’acció investigadora de la policia. Per als enviaments de paqueteria disposaven d’una xarxa de col·laboradors que rebien els paquets a diversos domicilis ubicats en diferents poblacions de Catalunya que actuaven com a centres receptors.

L’organització estava liderada per un home de 35 anys i el seu lloctinent, que disposaven d’una xarxa de col·laboradors que s’encarregaven de la recepció dels enviaments a diversos domicilis que provenien sobretot de Bulgària, Romania i Grècia.

El grup disposava d’un local de seguretat a Sant Adrià del Besòs que actuava com a magatzem logístic i al qual només tenien accés els dos caps del grup.

Registres a la província de Barcelona

L’explotació principal de la investigació es va realitzar entre els dies 28 i 29 de gener amb quatre entrades i registres a Sant Adrià del Besòs, Sabadell i Terrassa, on es van arrestar cinc persones. Al domicili del líder del grup i del seu ajudant es van intervenir 13 telèfons mòbils i 19.000 euros en metàl·lic, preparats per ser enviats amb l’objectiu de pagar les substàncies. A les altres entrades van localitzar justificants d’enviaments de medicaments a ciutats d’Espanya, llistes manuscrites de medicaments dopants per laboratoris, dispositius electrònics a nom d’identitats falses, etiquetes dels fàrmacs i paquets de medicines il·legals. En una de les entrades també van localitzar una plantació de 170 plantes de marihuana.

Al local de seguretat de Sant Adrià del Besòs els Mossos van localitzar prop d’un milió i mig de dosis de medicaments dopants, la majoria dels quals no estan autoritzats a Espanya.

Notícies relacionades

La documentació trobada en el registre al local de seguretat també va posar en relleu l’existència d’un locutori a Barcelona, molt a prop del domicili del líder del grup. Aquest local també actuava com a centre receptor de paqueteria. 

La investigació també va acreditar la part de falsificació de medicaments, una activitat que es feia en bona mesura a Catalunya. En aquest sentit el 18 de febrer es va arrestar un home per un presumpte delicte de falsificació de medicaments dopants que era l’administrador únic d’una empresa que falsificava dos d’aquests medicaments.