08 d’abr 2020

Anar al contingut

Els alcaldes del Delta: «No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa»

Els set ajuntaments presenten un pla consensuat per fer front a la regressió de la desembocadura de l'Ebre, especialment després del pas de la borrasca 'Gloria'

Efe

Els alcaldes del Delta: «No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa»

Susanna Saez

Els alcaldes del delta de l’Ebre han dit aquest dimecres que no volen ser «els primers refugiats climàtics d’Europa» arran dels danys causats per la borrasca ‘Gloria’, en una reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, celebrada a Sant Jaume d’Enveja (Montsiá).

La Taula de Consens del Delta de l’Ebre ha presentat aquest dimecres en aquesta localitat al president Torra i als consellers de Territori i Agricultura, Damià Calvet i Teresa Jordà, un pla integral, denominat Pla Delta.

Aquest pla conté les propostes consensuades entre els set ajuntaments del delta de l’Ebre i les comunitats de regants per fer front a la regressió del Delta, especialment després del pas de la borrasca ‘Gloria’, que ha causat importants danys en aquest ecosistema.

«Acció i inacció»

Ha sigut un acte reivindicatiu i de reafirmació dels representants institucionals del Delta, amb unes propostes que Quim Torra ha assumit «des de l’autocrítica» i el compromís d’abordar el Pla Delta «com un pla de país». «És una tarda per ser autocrítics i reconèixer que havia de passar. L’acció i la inacció ha sigut decisiva perquè passés el que havia de passar al Delta», ha reconegut el president, que ha remarcat: «El ‘Gloria’ ha sigut un temporal sense precedents que requereix mesures sense precedents».

El president de la Generalitat ha assenyalat que el Pla Delta ha de ser un pla d’acció on «totes les administracions es comprometin amb tota la força» i ha agregat: «Estem obligats a posar-nos d’acord tots, perquè hi ha feina per a tothom. Cada administració és responsable de les seves competències».

Torra ha avançat que el conseller de Territori, Damià Calvet, es reunirà pròximament amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per començar a abordar el problema.

Tema a tractar amb Sánchez

Però ha recalcat que aquest serà un dels temes que li plantejarà al president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió que mantindran el pròxim 6 de febrer: «Dedicaré tot el temps necessari a parlar-ne amb Sánchez, perquè és un tema prioritari de país», ha dit.

Els objectius principals del Pla Delta són conservar la morfologia del Delta, establir un pla per fer arribar els sediments i la implementació d’altres mesures que van des de la restauració de dunes a la introducció de dics a la costa.

A l’acte han assistit també, entre d’altres, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el portaveu de JuntsxCat al Parlament, Eduard Pujol, així com el delegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, que també ha intervingut en l’acte, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.