Salvament Marítim planteja ja la recerca submarina del pesquer desaparegut a l'Estret

El dispositiu de rescat no ha aconseguit trobar cap resta del Rúa Mar en superfície

Les tasques es concentren en una àrea de fins a 500 metres de profunditat i forts corrents

whatsapp-video-2020-01-24-at-140211 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La recerca per mar aire del pesquer gadità Rúa Mardesaparegut des de dimarts passat quan va sortir a pescar malgrat el temporal, va concloure aquest divendres sense cap troballa de l’embarcació o els seus sis tripulantsSalvament Marítim i la Guàrdia Civil han descartat una possible col·lisió amb algun mercant de la zona, per la qual cosa, tot i que se segueix a la recerca de supervivents, ja s’ha contactat amb l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) per emprendre un rastreig submarí. Una fase que, segons reconeixen les autoritats, es presenta bastant complexa per tal com es treballa en una zona amb profunditats de fins a 500 metres i forts corrents marins.

El Rúa Mar, un pesquer de 14 metres d’eslora amb base a Barbate i dedicat al palangre de fons, va sortir a pescar dimarts a la nit, desafiant la mala mar i el temporal. A la matinada de dimecres a dijous, quan l’embarcació estava a unes 28 milles al nord-oest de cap Espartel, davant les costes de Tànger (Marroc), va saltar la radiobalisa d’emergència a Salvament Marítim. Des d’aleshores se li va perdre el rastre, i va ser impossible contactar-hi si més no per radiofreqüència. A bord hi anaven el patró del barco, un enginyer i quatre mariners, tots veïns d’Algesires (Cadis).

Segons ha explicat la subdelegació del Govern a Cadis, durant tot el dia s’han fet recerques constants amb helicòpters, avions i barcos de Salvament Marítim i Guàrdia Civil. I tot i que les condicions meteorològiques han permès una àmplia visibilitat a la zona on va desaparèixer el Rúa Mar, no se n’ha pogut trobar cap rastre. Així, els únics elements que s’han pogut rescatar fins al moment són la radiobalisa i unes boies del pesquer.

Una primera anàlisi mostra que aquest dispositiu d’emergència  es va activar de manera automàtica, ja que el segell que es trenca a l’haver d’activar-lo de forma manual segueix intacte, per la qual cosa «l’opció és que s’ha pogut llançar a l’aigua o s’ha activat per enfonsament», expliquen. D’aquesta manera, i davant de l’opció que patissin un cop de mar, la recerca s’ha concentrat a trobar els possibles supervivents.

Consultes a altres barcos

Notícies relacionades

Així mateix, els serveis de rescat han rastrejat la traça o ruta dels barcos que eren per la zona en el moment en què es va activar el senyal de la radiobalisa i s’ha entrevistat la tripulació per descartar també la col·lisió amb un altre barco, una de les hipòtesis estudiades inicialment. De fet, Capitania Marítima ha inspeccionat el barco més pròxim, amb ruta a Algesires, a la recerca de restes d’un possible impacte, però sense resultats.

En la recerca participen dos barcos de salvament de l’Armada, el SAR Mastelero i el BAM Relámpago, que van alternant, així com mitjans aeris de Salvament Marítim i Guàrdia Civil i una fragata de la Marina Reial marroquina, que a més ha col·laborat amb la Guàrdia Civil en la tasca de recerca i investigació en aigües i ports marroquins. Així mateix, s’han afegit a les tasques de rescat diversos pesquers amb base a Algesires.