JUDICI DIANA QUER

L'exdona del 'Chicle': «La nostra vida sexual dels últims cinc anys ja no era normal»

Vanesa, la germana bessona de Rosario: «Després de la violació, vaig reprendre la relació amb ell per la meva germana i la meva neboda, però és una cosa que mai arribes a oblidar»

Un amic de José Enrique Abuín ha narrat com anaven junts a abordar «noies joves, morenes i de cabell llarg» a instituts, discoteques i clubs de cites

chicli / periodico

6
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

«Vaig mentir a la Guàrdia Civil perquè ell m’ho va demanar i jo no pensava que fos capaç de fer això». Rosario Rodríguez, l’exdona del ‘Chicle’, ha marcat distància aquest dimecres amb l’assassí de Diana Quer tot just seure a la sala de vistes per declarar com a testimoni per l’assassinat i violació de la jove madrilenya el 22 d’agost del 2016, deixant clar el seu actual estat civil: «Estic divorciada totalment». 

La dona, que va donar coartada a José Enrique Abuín dient que la nit en què va desaparèixer la jove madrilenya estaven junts, quan la Guàrdia Civil va començar a sospitar d’ell, ha assegurat: «Quan van començar a investigar-nos, li vaig preguntar moltes vegades: ‘Enrique, ¿no hi tindràs res a veure, no?’ I ell sempre em deia que no. Ara evidentment penso que sí que va fer tot això sol, clar». En el mateix sentit han declarat Elena i Adrián, la germana de Rosario i el seu marit, que vivien a casa del matrimoni aquell agost i també van cobrir ‘el Chicle’ al principi. 

chicle decla / periodico

Abuín, que ha acudit a la segona sessió del judici que se celebra a l’Audiència de la Corunya amb la mateixa roba que el dia anterior, ha escoltat no obstant les declaracions de la seva exdona, els seus cunyats i tres dones que el van denunciar per abordar-les i intentar que pugessin al seu cotxe amb una actitud molt diferent a la de la primera sessió, negant constantment amb el cap, fent escarafalls i fins i tot escrivint missatges en un paper perquè els llegís la seva advocada. La seva actitud contrastava amb l’estat de la germana de Diana, Valeria Quer, que ha hagut de sortir de la sala durant una estona perquè es trobava malament.

El detonant

La seva exdona ha explicat que el 2017 va ocórrer «un detonant» que va fer que expliqués la veritat: els pares d’Abuín li van trucar per advertir-li que la seva filla estava sortint a la tele. «Em vaig emprenyar i vaig dir: ‘S’ha acabat, explicaré la veritat’». La veritat, ha dit, és que ‘el Chicle’ va sortir de casa aquella nit amb l’excusa de sostreure gasoil al voltant de les 10 i «va tornar a les tres de la matinada amb el mateix aspecte amb què va marxar, no estava brut ni res». «Al matí següent, ens vam despertar junts i vam ser a casa fins que vam anar a la platja amb el meu cunyat i les nenes», ha assenyalat. I ha aclarit que «ell no va sortir de casa en cap moment», contradient així la versió del ‘Chicle’, que va aprofitar aquelles hores per desfer-se de la roba de Diana en un contenidor. També ha recordat que la seva exparella portava sempre «brides [negres i també blanques] i cinta aïllant» a l’Alfa Romeo amb què va abordar Diana a A Pobra do Caramiñal.

Rosario ha explicat, a preguntes de l’advocada de la defensa, María Fernanda Álvarez, com eren les relacions íntimes que mantenia amb el seu exmarit els últims anys que van estar junts: «Els últims cinc anys la nostra vida sexual no era normal, amb prou feines teníem relacions en dies alterns. Ell era conscient que la nostra relació se n’anava en orris». La dona, que va començar la seva relació amb Abuín quan tenia 14 anys, ha dit que el seu exmarit «no tenia gustos estranys ni violents» al llit ni li va explicar mai que li agradés «la llenceria sexi», com la que ‘el Chicle’ va obligar a posar a la seva germana bessona, Vanesaquan la va violar, segons va denunciar la dona el 2005 i investiga ara un jutjat de Noia. 

20191113 461226 hermanadianaquert 1 1 / periodico

Precisament Vanesa ha sigut la següent a declarar. Ho ha fet aclarint alguns detalls sobre la presumpta agressió sexual que va patir quan ella tenia 17 anys per part del que era el seu cunyat: «Quan em va veure el forense, no van trobar empremtes de l’agressió perquè jo havia mantingut relacions consentides amb la meva parella de llavors dos dies abans i van trobar aquestes empremtes». «A poc a poc ho vas suportant, et fas a la idea del que et va passar i tires endavant, però és una cosa que mai arribes a oblidar, sempre et queda al cap», va afegir. «Amb el pas del temps vaig reprendre la relació amb ell per la meva germana i la meva neboda, però mai em quedava tot sol amb ell, sempre hi havia més gent, jo li tenia por». La seva intervenció ha ocasionat una petita picabaralla entre l’advocada de la defensa i el president de la sala, i aquest aquest últim l’ha advertit sobre la improcedència de les seves preguntes, «basades a provar de demostrar que els fets d’un altre procediment no van ocórrer». 

Noies joves

Clau per avalar el modus operandi del ‘Chicle’, que la fiscalia i la defensa tracten d’acreditar, ha sigut la declaració d’un amic de l’acusat: «Era molt pesat amb les noies. El 2016, érem amics i de vegades anàvem a les portes dels instituts per abordar noies joves. Ell passava amb el seu Alfa Romeo i li cridava a alguna noia: ¡morena, guapa, tia bona! De nit, també anàvem junts a discoteques per lligar i també a cases de cites. Ell ja estava casat i era pare, però deia a Rosario que anàvem a mariscar o robar gasoil. Li agradaven les noies més joves, de 22 o 23 anys morenes de cabell llarg, primes. S’acostava a elles i els demanava el telèfon i el Facebook i després parlava per allà amb algunes.  Ell en tenia 38». 

L’amic del ‘Chicle’, que ha recordat com Abuín li va dir en una ocasió després de la desaparició de Diana «que a la noia no la trobarien més, que hauria marxat d’Espanya», també ha revelat una altra dada clau per apuntalar que ‘el Chicle’ va portar la seva víctima a la nau d’Asados per violar-la: «José Enrique coneixia bé la nau d’Asados on va amagar el cos de Diana. Em va portar allà dues vegades a l’hivern per agafar mobles. Una d’aquelles vegades, em va preguntar si volia veure un pou que hi havia al soterrani. Vam obrir la tapa de formigó amb ajuda d’un ferro, un desmuntable que sempre portava al maleter del seu Alfa Romeo i un cable que va agafar de la nau. Recordo que el pou era fosc, però tenia aigua». L’home ha afegit que a la vella fàbrica hi havia «mobles de dormitoris, tauletes i un munt de matalassos a la planta del mig».

Va intentar emportar-se dues germanes 

Notícies relacionades

La gran sorpresa d’aquesta segona sessió judicial ha sigut la declaració de dues noies joves, germanes, sense relació amb els implicats en el cas de Diana, que han relatat un incident amb Abuín durant el Nadal del 2017, poc abans que aquest fos detingut, quan després d’un sopar de Nadal, totes dues anaven caminant pel carrer amb una altra amiga i ‘el Chicle’ les va abordar al seu cotxe i va intentar convèncer-les perquè pugessin amb ell: «La meva germana anava amb les sabates a la mà i ell li insistia que es tallaria amb algun vidre. Li vam dir que anàvem a un bar proper perquè ens deixés en pau, perquè no feia més que insistir, i ell va marxar», ha narrat una de les noies, que ha explicat com, ja a la seva destinació, totes dues van veure passar el cotxe del ‘Chicle’ «tres o quatre vegades» per la porta.

La seva germana i ella l’identificarien, dies després, quan van veure el seu rostre a la televisió vinculat a l’assalt d’una altra noia a Boiro i, posteriorment, a l’assassinat de Diana Quer. Una d’elles, que ha assegurat durant la seva declaració que «si aquella nit no hagués estat acompanyada, no estaria ara aquí», no podia deixar de plorar al recordar les paraules exactes que ‘el Chicle’ repetia aquella nit a través de la finestreta del seu cotxe per intentar que anessin amb ell: «Rossa, vine aquí».