Indemnització rècord

Multa milionària per un medicament que feia créixer els pits als homes

Un jutge condemna Johnson & Johnson a pagar 8.000 milions de dòlars a un home pels efectes del neurolèptic Risperdal

zentauroepp47365605 soc190919184935

zentauroepp47365605 soc190919184935 / Andrejs Pidjass

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un jurat a Filadèlfia (EUA) va ordenar aquest dimarts a la multinacional Johnson & Johnson (J&J) pagar una indemnització de 8.000 milions de dòlars a un home pels efectes delneurolèptic Risperdal, segons va informar ‘The Wall Street Journal’ (WSJ).

Es tracta de la indemnització més gran fins a la data contra J&J de les més de 13.000 demandes en contra seu de persones que afirmen que el Risperdal els va causar quan eren petits ginecomàstia, una condició que provoca l’engrandiment de les glàndules mamàries en els homes.

Johnson & Johnson, d’acord amb les demandes, era coneixedora d’aquest efecte secundari del Risperdal però no va advertir del risc els seus clients.

Aquest neurolèptic tracta el trastorn bipolar, l’esquizofrènia i la irritabilitat associada a l’autisme i era un dels productes més venuts de Johnson & Johnson als Estats Units mentre el va comercialitzar en exclusiva fins al 2008.

En un comunicat, la multinacional amb seu a Nova Jersey va dir que recorrerà «aquest veredicte excessiu i infundat», que també va qualificar de «molt desproporcionat» i va mostrar la seva confiança que serà «revertit».

Els jutges normalment redueixen les indemnitzacions fixades per jurats a l’estudiar els recursos dels afectats.

Nou revés judicial

El d’aquest dimarts és l’últim revés judicial i financer contra Johnson & Johnson, després de diverses multes i acords econòmics en tribunals per motius diversos.

La setmana passada, per exemple, la multinacional va acordar una multa de 20,4 milions amb dos comtats a l’estat d’Ohio que li permet evitar un procés federal que pretén responsabilitzar a la indústria farmacèutica de la crisi dels opiacis.

Johnson & Johnson va comercialitzar els calmants Duragesic i Nucynta i segueix acumulant centenars d’altres demandes per l’epidèmia dels opiacis.

A l’agost, un jutge a l’estat d’Oklahoma va ordenar a J&J pagar 572 milions de dòlars en el considerat com a primer procés judicial de magnitud al país per la crisi dels opiacis.

Notícies relacionades

L’any passat, un jurat a Missouri va ordenar a J&J el pagament de 4.690 milions de dòlars a 22 dones i les seves famílies que culpen al talc per a nadons de la multinacional d’haver-los ocasionat càncer d’ovaris.

Johnson & Johnson harecorregut  aquests veredictes. 

Temes:

Medicaments