A LA PLAÇA DE JOAN MIRÓ

Parella gai agredida a BCN: "Van venir contra nosaltres posant-se la caputxa"

Xavier Martínez, periodista de Canal Blau, ha denunciat l'agressió que va patir al costat del seu nòvio als Mossos d'Esquadra

L'Observatori Contra l'Homofòbia crida a prendre mesures contra un "rebrot de violència" a la ciutat

video-xavier-martinez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J.G.Albalat

"Estàvem asseguts a prop del centre comercial de Las Arenas, darrere del parc de bombers, i es van acostar els set, tres d’una banda i quatre per l’altre", explica Xavier Martínez, periodista de 23 anys que divendres a mitjanit van ser agredits al costat del seu nòvio per un grup d’encaputxats, molt joves, potser menors d’edat, que, segons els indicis, els van atacar per la seva condició d’homosexuals.

"Imagino que portaven una estona observant-nos. Ens havíem besat i en aquell instant estàvem abraçats", explica Martínez, que afegeix que mentre va durar l’agressió va tenir a tota hora el telèfon mòbil a la mà i això no va despertar el mínim interès per part dels atacants, que només es van emportar la motxilla de la seva parella –perquè la bossa va caure a terra durant el xoc– però va aparèixer a dos carrers de l’incident amb objectes de valor al seu interior. Un altre indici que per als Mossos reforça l’origen homòfob de l’assalt.

Cares tapades

"El pitjor no va ser la violència que van utilitzar sinó la imatge de veure que venien contra nosaltres col·locant-se les caputxes i tapant-se la cara. Jo em vaig incorporar i el que semblava el líder em va dir que no me n’aniria enlloc, em va empènyer, diverses vegades, fins que vaig caure. Se’m van trencar les ulleres, em vaig fer un tall al front i se’m va inflar el nas", detalla l’informador, que aquest cap de setmana ha hagut de posar-se a la pell de les fonts a les quals el persegueix des del Canal Blau del Garraf perquè ara és ell que no deixa de rebre les trucades dels periodistes.

Quan Martínez va caure al terra, el 'líder' va tornar contra el seu nòvio, que continuava envoltat per "els altres sis joves". Martínez explica que va començar a córrer i va sortir al carrer de Tarragona per aturar algun vehicle. "Per fortuna passava una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona". Abans que els hagués d’explicar el que passava, el seu nòvio es va reunir amb ells i va explicar que havia pogut escapar, després de rebre un cop de puny.

La patrulla de la Guàrdia Urbana va acompanyar la parella a un centre mèdic, on els van atendre i els van entregar un informe amb les lesions ocasionades. Al sortir, es van dirigir a la comissaria dels Mossos a la plaça d’Espanya i van presentar una denúncia. La policia catalana confirma que està investigant aquest agressió. "Mai hauria imaginat que podria patir una cosa així, i menys al centre de Barcelona i el 2019", conclou Martínez.

Brot homòfob

Des de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugenio Rodríguez, avisa que a Barcelona s’està detectant un "rebrot de violència" que s’ha d’aturar "de forma contundent". Entre gener i maig l’Observatori ha tingut constància "de 70 agressions, un 20-25% més" que en el mateix període del 2018. 

Hi ha "un patró preocupant" que es repeteix, manté Rodríguez. És el d’agressions que perpetren adolescents –molts d’ells menors d’edat– els divendres a la nit en un context d’oci nocturn. "Com a societat no ho podem permetre per dos motius: per la seguretat dels qui pateixen els atacs homòfobs i perquè els agressors són menors que perceben que no passa res per colpejar els diferents", raona. 

Notícies relacionades

Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya han accedit a reunir-se aquesta setmana per abordar el problema i proposar solucions immediates, segons Rodríguez, que creu que, com passa a Madrid, el lògic és que s’activi un telèfon gestionat per especialistes sensibilitzats amb el col·lectiu LGTBI. Aquest número estaria de guàrdia durant les franges nocturnes de risc. "Un telèfon amb un whatsapp còmplice que pugui guiar les víctimes" i que brindi un altre tipus de recolzament alternatiu al també necessari del d’Emergències del 112.

De vegades aquest tipus d’agressions passar en ambients en els quals denunciar-ho podria implicar una exposició de la intimitat de la víctima. Per aquesta raó, un telèfon com el que proposa l’Observatori seria "de gran ajuda", entén Rodríguez, per atendre els que es queden sense rebre cap tipus d’assistència perquè opten per no avisar la policia.