CRIM DE LA PROFESSORA

El jutge ordena un acarament entre Bernardo Montoya i la seva exnòvia per aclarir l'assassinat de Laura Luelmo

Montoya, que va confessar el crim quan el van detenir, assegura ara que va ser la dona qui va matar la jove professora a cops de martell

Tots dos seran interrogats per videoconferència i de forma simultània el 16 de maig. Ell des de la presó de Sevilla i ella des de la presó de Huelva

zentauroepp46305959 bernardo montoya190103110824

zentauroepp46305959 bernardo montoya190103110824

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Es van conèixer, fa anys, a la presó, on van iniciar una relació sentimental. Ara es tornaran a veure després que Bernardo Montoya, que en un primer moment va confessar que havia assassinat la jove professora Laura Luelmofinalment descarregués la culpabilitat del crim sobre la seva exparella, Josefa, en la seva última declaració, el passat 4 d’abril. El jutge que porta el cas ha ordenat fer un acarament entre tots dos el pròxim 16 de maig per sotmetre a contradicció la nova versió oferta per Montoya, segons ha sabut EL PERIÓDICO. 

Tots dos seran interrogats de forma simultània i per videoconferència, segons va confirmar a aquest diari l’advocat de Bernardo Montoya, Miguel Rivera. Montoya prestarà declaració des de la presó de Sevilla, on està complint presó preventiva. Per la seva banda, Josefa ho farà des del centre penitenciari de Huelva, en el qual ha tornat a ingressar recentment i on també està interna Pilar, l’altra dona amb la qual Montoya mantenia una relació quan es va produir l’assassinat de Laura Luelmo i amb la qual va mantenir un vis-a-vis just abans de ser detingut i acusat de violar i assassinar la jove professora a la localitat de Huelva d’El Campillo. De fet, la defensa de Montoya està estudiant la pertinència de sol·licitar també la declaració com a testimoni de Pilar, "ja que va ser una de les últimes persones que va ser amb Bernardo abans que el detinguessin i el seu testimoni podria ser rellevant".

Josefa, a qui previsiblement se li assignarà un lletrat d’ofici, es podrà defensar, així, per primera vegada, de les greus acusacions abocades pel seu exnòvio, que segons assegura  en un primer moment va confessar que havia comès el crimper protegir la seva exparella. Montoya va declarar que el dia que va desaparèixer Laura Luelmo, Josefa, a qui no veia "des de feia tres anys", es va presentar a casa seva a El Campillo per fer-li una visita. Quan tots dos eren a la porta, encenent un braser, la jove professora, la vivenda de la qual estava ubicada davant de la de Montoya, "es va acostar a preguntar-li per un supermercat" i ell li va donar les indicacions, i va tornar a parlar amb la noia quan va tornar de fer la compra. Llavors, d’acord amb la declaració de l’acusat, Josefa li va recriminar que hagués parlat amb Luelmo i el va acusar de "llogar-li la casa a canvi de mantenir-hi relacions sexuals". 

Un martell amagat

Segons la declaració, la seva exparella li va clavar "un cop a la cara a la noia amb un pal d’escombra" i va acabar-li donant "tres cops de martell al cap". Entre altres qüestions, el jutge, el fiscal i els advocats preguntaran a Montoya i a Josefa durant l’acarament sobre el lloc on podria estar ocult aquest martell. Rivera, el lletrat de l’únic acusat per la violació i l’assassinat de Laura Luelmo, demanarà al seu client "que assenyali en un mapa de carreteres el lloc exacte on, segons assegura, els dos es van desfer del martell després del crim, una zona agresta molt a prop del paratge on després es va trobar el cos de la víctima". Montoya també haurà de donar detalls sobre el lloc on, segons la seva versió, va estar dinant amb Josefa aquell dia, "per si van ser gravats per les càmeres de seguretat d’una gasolinera", segons diu el seu advocat.

L’advocat de Montoya demanarà a l’acusat que assenyali en un mapa el lloc exacte on podria estar el martell que, segons assegura, va ser l’arma que va matar Laura Luelmo

Notícies relacionades

El jutjat de Valverde del Camino (Huelva) que instrueix el cas acaba d’admetre a tràmit la petició de posada en llibertat provisional presentada per la defensa de Montoya després que s'hagi comprovat que la seva primera i única declaració inculpatòria no es va gravar a causa d’un error en la connexió del cable de l’equip informàtic que l’havia de registrar.

Tot i que el lletrat de l’Administració de Justícia va registrar per escrit i va donar fe de la confessió de l’acusat, l’advocat de Montoya argumenta que "la jurisprudència tant del Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional com de la llei orgànica del poder judicial només dona validesa al material audiovisual, no a la transcripció en paper". Per tant, aquest testimoni reconeixent els fets "és com si no existís" i "l’única declaració vàlida és l’última", la que implica la seva exnòvia. El jutge ha demanat ara a la fiscalia i a l’acusació particular que es pronunciïn i presentin les seves al·legacions abans de prendre una decisió.