BATUDA A SANT PAU

Mossos i Guàrdia Urbana desallotgen una conflictiva plaça del Raval

Cap referent de Serveis Socials ha donat alternativa habitacional, segons els ferrovellers que dormen allà

Segons testimonis, els Mossos haurien retingut un grup de 5 menors magribins tutelats per la Generalitat

ealos46690847 barcelona 24 01 2019  la guardia urbana y los mossos d esqua190124232516

ealos46690847 barcelona 24 01 2019 la guardia urbana y los mossos d esqua190124232516 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat una vintena de persones de la polèmica plaça de Sant Pau del Camp, al Raval, on conviuen menors magribins tutelats que flirtegen amb les drogues i els furts i, alhora, un grup de ferrovellers d’origen africà i sense sostre. Segons testimonis, la policia catalana hauria retingut fins a comissaria un grup de menors magribins tutelats, suposadament implicats en un robatori.

El dispositiu policial s’ha iniciat al voltant de les set de la tarda. En un comunicat, els Mossos d’Esquadra ho han justificat perquè aquests dos col·lectius provoquen “sensació d’inseguretat” denunciada habitualment pels veïns de la zona i perquè volen evitar que el parc es converteixi en un espai on acabin convivint persones que estiguin relacionades amb fets delictius, com per exemple la tinença d’armes i drogues o que “converteixin el parc en un espai habitual per dormir”.

Segons detallen alguns testimonis, hores abans, s’hauria produït un robatori amb violència a la zona i la policia ha retingut cinc menors magribins. D’altra banda, el desallotjament dels ferrovellers s’ha produït en aplicació de l’ordenança de civisme municipal. Un camió d’escombraries municipals ha requisat mobiliari i objectes que estaven amuntegats a la plaça i una vintena de persones han sigut obligades a sortir del parc amb les seves pertinences, en aquest cas, almenys una desena de carretons de comprar plens de ferralla i objectes metàl·lics. 

Notícies relacionades

Un d’ells era Mamadou, un jove gambià de 24 anys i sense papers que dorm habitualment a la plaça. “¿On dormirem, ara?”, es pregunta el noi, que lamenta que després del desallotjament ningú dels Serveis Socials li hagi ofert una alternativa habitacional, tractant-se, a més, d’una de les nits més fredes de l’any. Molts d’ells prefereixen passar la nit fent voltes per la ciutat: “Entrarem en calor i no ens robaran la ferralla. Al parc no ens venien a robar però al carrer et pot passar qualsevol cosa”, asseguren. 

Al cap de pocs minuts d’acabar el desallotjament, i davant la falta de referents socials municipals, un grup de membres d’una església pentecostal s’ha traslladat fins a la plaça. Han ofert sopa calenta, pa i aigua als immigrants que s’estaven incrèduls al carrer i amb els seus carros de ferralla. “No està bé que siguin allà ,però almenys que els donin un lloc on estar-se”, criticava Carolina Poveda, una de les voluntàries.