LA XACRA DELS CRIMS DE GÈNERE

Dues dones moren en mans de les seves parelles a Madrid i Astúries

Des de començament d'any la violència conjugal ha segat la vida de 19 persones

undefined44170958 graf4731  oviedo  06 07 2018   lugar en el que un hombre ha 180706161446

undefined44170958 graf4731 oviedo 06 07 2018 lugar en el que un hombre ha 180706161446 / J L Cereijido

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dues dones han sigut assassinades en mans de les seves parelles o exparelles en poques hores: una, aquesta matinada a Madrid, i una altra, aquest matí a La Felguera, en el municipi asturià de Langreo, amb la qual cosa són ja 19 les víctimes mortals per la violència masclista des de començament d’any. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha condemnat els dos assassinats i s’ha compromès a "combatre’ls amb tots els instruments de l’Estat fins a acabar amb la violència de gènere".

L’assassinada a Madrid era una ciutadana paraguaiana de 47 anys. Va ser trobada morta amb signes evidents de violència per un equip d’emergències del Summa de la Comunitat de Madrid que va acudir a la seva vivenda, situada al barri de Tetuán, després de rebre un avís a tres quarts d’una de la matinada.

El crim ha tingut lloc en un petit local a peu de carrer i transformat en vivenda. La dona es trobava a terra i havia sigut escanyada amb un cable enrotllat al coll presumptament per la seva exparella, un home de nacionalitat cubana de 44 anys que ha sigut detingut i quetenia una ordre dictada per un jutjat per no apropar-se a la dona.

El presumpte assassí es va entregar a la Comissaria de Policia de Tetuán després que els agents el convencessin pel mòbil que ho fes.

Molts dels veïns que passaven aquest matí per la vivenda asseguraven que no havien sentit res, però l’amo d’un negoci d’ultramarins de la zona ha declarat que fa un any "més o menys" el presumpte assassí li va donar una pallissa al mig del carrer a la víctima.

L’Ajuntament de Madrid ha decretat tres dies de dol oficial.

Una malalta d’alzheimer

La segona víctima mortal tenia 84 anys i pel que sembla, segons alguns veïns, tenia un principi d’alzheimer. Ha mort degollada en mans del seu marit, un home de 88 anys que posteriorment també ha mort al llançar-se des del terrat del seu domicili a La Felguera, localitat del consell asturià de Langreo situat a les conques mineres.

Els fets han tingut lloc cap a les 7 del matí al carrer de Juanito Perotti, al barri de La Campa de La Felguera, on residia aquest matrimoni octogenari, molt conegut perquè l’home havia sigut constructor i amo de diversos negocis.

No existien denúncies prèvies per maltractament i a la vivenda els agents han trobat una nota, dirigida als tres fills que tenia el matrimoni.

El Govern del Principat, l’Ajuntament de Langreo i la Delegació del Govern a Astúries han expressat "la seva més enèrgica condemna i profunda consternació" per l’assassinat.

Rescat a Alacant

Però aquests no són els únics successos relacionats amb la violència masclista que han tingut lloc en les últimes hores.

La Policia ha rescatat a Alacant una dona que havia sigut víctima de maltractaments durant prop de dos anys a mans suposadament de la seva parella sentimental, que ha sigut detingut, després d’una denúncia interposada per la mare de la noia a Talayuela (Càceres).

La denúncia presentada davant de la Guàrdia Civil ha permès activar el protocol d’actuació davant de casos de violència de gènere. La Policia va arrestar el presumpte maltractador, de 29 anys i nacionalitat marroquina, i va alliberar la víctima i el fill comú de la parella, de tan sols 4 mesos.

Notícies relacionades

La noia, també d’origen marroquí, residia amb els seus pares i va conèixer el detingut fa aproximadament dos anys, quan va començar a viure amb ell. Segons la Policia, l’home l’obligava a mantenir relacions sexuals sense protecció i la sotmetia a una situació extrema, sota constants amenaces de mort, cops i insults. Es va apoderar dels seus documents d’identitat i no li permetia sortir del domicili sense el seu permís. Fins i tot li prohibia veure la seva mare.

També aquest matí la Guàrdia Civil ha detingut a Granada un home que era buscat per maltractar suposadament la seva parella.