49 desapareguts pel naufragi d'una pastera en aigües d'Almeria

Salvament Marítim aconsegueix rescatar tres supervivents, d'entre 17 i 25 anys

zentauroepp39133218 alboran170704202635

zentauroepp39133218 alboran170704202635 / Alba Feixas

1
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El mar Mediterrani ha tornat a convertir-se en una gran fossa comuna per als immigrants que es llancen a l'aigua buscant una vida millor, en molts casos sense guerres pel mig. El naufragi d'una pastera a 28 milles (44 quilòmetres) a l'oest de l'illa d'Alborán, en aigües pròximes a Almeria, deixa almenys 49 immigrants desapareguts als quals es dona per morts després d'estar dos dies a la deriva a la mercè d'onades de més de tres metres. Tan sols tres joves, un noi de 17 anys i dos de 25, han sobreviscut al naufragi aferrats com han pogut a l'embarcació de goma mig enfonsada.

Fonts de Salvament Marítim han explicat que, cap a les 10 del matí, l'Helimer 211 ha localitzat la zòdiac de goma, partida i desinflada, amb tres joves aferrats i lluitant contra les onades. Els supervivents han estat hissats a l'helicòpter i traslladats al voltant del migdia a l'aeroport d'Almeria amb símptomes d'hipotèrmia i en estat de xoc. Segons els primers testimonis, tot i dur armilles salvavides, una onada va fer bolcar l'embarcació i van caure tots a l'aigua. “Els hem vist morir”, han relatat els supervivents, encara traumatitzats per l'experiència, motiu pel qual les oenagés reclamen que es compleixi la directriu del Defensor del Poble i se'ls apliqui el protocol de víctimes de tragèdies múltiples abans d'iniciar el procés d'expulsió.

JOVES I ADOLESCENTS

Notícies relacionades

Des de l'associació Caminant Fronteres expliquen que els ocupants de la pastera eren joves i adolescents subsaharians procedents de Guinea, Gàmbia i Mali, en alguns casos amb 14 anys escassos. La majoria feia mesos que estaven amagats a les muntanyes del Marroc esperant una oportunitat per travessar Europa. Molts d'ells, insisteixen des de l'oenagé, amb un perfil d'asilat al fugir de zones en conflicte bèl·lic.

L'organització apunta que en aquest sinistre s'han confabulat dos elements: la mala climatologia, amb enormes onades, i els forts controls militars per frenar les protestes que es registren aquests dies al nord del Marroc. Per esquivar-los, les màfies han canviat en diverses ocasions el lloc de sortida dels immigrants, cosa que ha dificultat que s'emprengués la recerca en una àrea concreta i s'hagués de rastrejar des de Cartagena fins a Gibraltar. Segons aquestes fonts, els immigrants van comunicar inicialment que sortirien d'Alhoceima, però posteriorment van assenyalar un punt entre aquesta ciutat i Nador, però més tard tampoc van confirmar aquesta informació. El contacte es va perdre hores després. 

Un Estret amb més de 6.000 cadàvers