Medi ambient

Albirats almenys 15 ossos la primavera passada al Pirineu

"Es demostra una vegada més que pot ser compatible amb activitats humanes si es treballa per a això", defensen els experts.

Albirats almenys 15 ossos la primavera passada al Pirineu
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’os bru continua guanyant terreny al Pirineu. Durant la primavera passada, naturalistes de DEPANA i la Fundació Os Bru (FOP) han identificat almenys 15 exemplars diferents a la Vall d’Aran, fruit d’un seguiment coordinat per Marc Alonso. "Es demostra una vegada més que l’os pot ser compatible amb activitats humanes si es treballa per a això", defensa aquest expert.

Notícies relacionades

Durant el treball de camp, s’han pogut gravar animals a llarga distància, sense interferir en el seu comportament natural. El fet d’haver albirat mascles, femelles, cadells i ossos joves en dispersió evidencia com s’ha assentat el plantígrad a la zona, sobretot a la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà. En aquests moments, l’espècie està ja en fase de dispersió.

La població total d’ossos a tot el Pirineu s’estima ja en 96 individus, 47 d’ells a Catalunya. Només durant l’any passat es van comptabilitzar 10 naixements en territori català. L’espècie, catalogada en perill d’extinció, té protecció prioritària en la normativa europea. Per a les entitats conservacionistes, la seva presència és una oportunitat per reforçar la biodiversitat i fomentar un model d’ecoturisme responsable, com ja passa en altres zones muntanyoses d’Europa, com la serralada cantàbrica. Però l’expansió de l’espècie exigeix també més coordinació i sensibilitat, consideren DEPANA i la FOP.

Temes:

Medi ambient