Llistes d’espera de fins a sis mesos per accedir a un fisioterapeuta
Els pacients que actualment requereixen rehabilitació individual han de tenir paciència o anar a la privada i pagar un professional de la seva butxaca

Imagen de archivo de un fisioterapeuta en una consulta.
Un dels projectes estrella del centre de salut integral de referència (CSIR) Encants és oferir fisioteràpia individualitzada a persones joves, en actiu, que pateixen algun problema osteomuscular com esquinços, tendinitis, cervicàlgies o lumbàlgies. Són patologies senzilles però que poden resultar "molt invalidants" i, sovint, aquests pacients, derivats des de la primària, esperen una mitjana de sis mesos i fins i tot un any per poder rebre una fisioteràpia individualitzada. Els centres d’atenció primària (CAP) –que aviat passaran a dir-se tots CSIR, com el d’Encants– només ofereixen fisioteràpia grupal i per a aquesta no hi ha llista d’espera. Però aquells que necessiten sessions individuals han d’esperar. O anar a la privada i pagar-la de la seva butxaca.
No hi ha xifres oficials sobre les llistes d’espera per accedir a un fisioterapeuta en la primària, però fonts sanitàries confirmen a EL PERIÓDICO que no baixen dels sis mesos, una xifra que confirma també el mateix Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. "En els CAP tenim teràpies grupals amb fisioterapeutes. Els físios que fan teràpies individualitzades són externs a l’Institut Català de la Salut (ICS) i hi ha moltíssima demanda. Com a mínim cal esperar sis mesos, tret que sigui una cosa urgent o preferent", reconeix a aquest diari una metge d’un CAP de Barcelona.
Quan un pacient té una fractura i necessita una rehabilitació ràpida, aquesta és derivada a l’hospital. Si s’opera, el pacient fa la rehabilitació en aquest mateix hospital. "Aquestes patologies es consideren urgents i en menys d’un mes ho tens fet", diu aquesta metge.
El problema està en les més banals. "Les artrosis, els cops de diversos mesos d’evolució, que també necessiten rehabilitació amb un físio, han d’esperar mínim sis mesos", afegeix. Aquesta sanitària veu molt positiu que centres com el d’Encants ofereixin fisioteràpia individual per a problemes d’aquest tipus. "És el que estem demanant tots", assegura.
"Una derivació normal des del nostre CAP, no urgent ni preferent, a fisioteràpia pot trigar més de sis mesos a visitar-se. És el que veiem en alguns pacients que hem derivat", confirma un altre metge de capçalera d’un altre CAP de la capital catalana.
Notícies relacionadesEl Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya valora molt positivament la incorporació, en els últims tres anys, de fins a 400 fisioterapeutes a la primària de tot Catalunya. Però no són suficients. "El següent pas és aconseguir la derivació directa. És a dir, trucar al CAP i veure el teu físio: aquest és el gran repte", assenyalen fonts d’aquest col·legi professional.
Incorporar més fisioterapeutes als CAP, defensa aquest col·legi, "reduirà les llistes d’espera" i "facilitarà els recursos que ja té el sistema". "Els metges es podran dedicar més a temes de metges. I després hi ha un benefici econòmic: la intervenció del físio és reduir baixes laborals i la medicalització", conclouen.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Comunitat Valenciana Mazón, a 24 hores d’amarrar un sou públic de 150.000 euros
- El truc infal·lible per treure les taques de suor del coixí
- Reactivada la recerca de dues persones que haurien caigut al riu Foix a Cubelles
- Continua la recerca dels dos desapareguts a Cubelles La dana a Catalunya deixa inoperatiu l’hospital de Vilafranca, que estarà tancat tres setmanes