Pediatres i psiquiatres alerten de l’ús excessiu de les pantalles

Més de 15 entitats han creat la Plataforma Control Z, que advoca per l’ús responsable i moderat dels telèfons mòbils i la tecnologia en general per part dels menors

Pediatres i psiquiatres alerten de l’ús excessiu de les pantalles
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas
Nieves Salinas

Periodista de Sanitat

ver +

Pediatres, neuròlegs, psicòlegs i psiquiatres van alertar ahir de la urgència de prendre mesures sobre la hiperconnexió a internet i a les xarxes socials, que està deteriorant "greument la salut mental i física" dels joves. En una trobada en el Consell General de la Psicologia es va presentar la Plataforma Control Z, que dirigeix l’exdirectora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades Mar España, i que engloba més de 15 entitats. Espanya va opinar que la "hiperdigitalització en l’ensenyament ja no és necessària" i va lamentar que no existeixi un enfocament comú sobre l’ús de mòbils, tauletes o pantalles a les escoles. "No té sentit que cada comunitat vagi a les palpentes al seu aire", va emfatitzar.

La nova pandèmia

¿És la hiperconnexió digital una nova pandèmia? Sense cap dubte, subscriuen experts i representants de societats científiques. Veus autoritzades que, sense caure en la demonització, van aclarir ahir, advoquen per l’ús responsable i moderat de la tecnologia connectada a internet, de les xarxes socials o de les pantalles. Promouen hàbits saludables, entre els menors i les famílies, a més de mesures legals que limitin aquests "danys a la salut pública".

Entre les principals mesures per evitar que el problema vagi a més, els ponents van aconsellar impedir l’accés a pantalles als menors de sis anys; limitar-ne l’ús fins als 12; impedir l’accés a xarxes socials fins després dels 16 anys; retardar l’entrega del primer telèfon intel·ligent fins a la mateixa edat; exigir responsabilitats i limitacions a les grans plataformes; promoure pactes familiars, o recuperar l’activitat física i les relacions personals.

"Podem parlar d’una pandèmia. Un gravíssim problema de salut pública que el Govern no pren com a tal. Hi ha d’haver un consens polític. La Plataforma Control Z advoca per arribar a una desescalada digital seguint les pautes d’experts en salut", va assenyalar España. L’exdirectora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va alertar que els serveis digitals no estan dissenyats per al "benestar" ni per "optimitzar" la salut, sinó que es basen en mecanismes de recompensa "molt individualitzats".

Malalties mentals

L’experta va esmentar l’últim informe de Cyber Guardians, en el qual es mostra com els casos de malalties mentals en nens i en adolescents estan patint un "increment explosiu". Des del 2012, aquests trastorns han augmentat un 300%, segons es va emfatitzar en la jornada, recorrent a dades de la Fundació ANAR.

Les seves paraules van ser recolzades pels diferents representants de diverses societats científiques. Julio Álvarez Pitti, de l’Associació Espanyola de Pediatria, es va centrar en l’impacte físic de la hiperconnexió. L’addicció a les pantalles provoca en els nens falta de son, sedentarisme, depressió, afectació ocular i obesitat. Com més temps davant una pantalla, menys exercici físic.

Des de l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència (Aepnya), Abigaíl Huertas va advertir que la sobreexposició al món digital augmenta el risc de depressió, ansietat, alteracions del comportament, dismòrfia corporal, trastorns en el desenvolupament del llenguatge i –una cosa que preocupa enormement els experts, perquè cada vegada veuen més casos entre joves– conductes autolesives o temptatives suïcides.

No només és una qüestió de quant temps passen els menors davant una pantalla, va dir Huertas. També importen els continguts, l’edat d’inici o si hi ha acompanyament d’un adult. Com més precoç i desregulat és l’ús, més grans són els riscos. Especialment preocupant és l’impacte sobre els més petits (els que tenen menys de sis anys). S’ha documentat una afectació en el desenvolupament del llenguatge, l’atenció i les funcions executives.

Soledat

Notícies relacionades

David Ezpeleta, de la Societat Espanyola de Neurologia, va apuntar que la soledat és un dels motius per a aquest enganxament permanent a una pantalla. I que, segons diversos estudis, davant generacions més veteranes, són els joves els que expressen en més percentatge aquesta soledat que senten i els empeny a la hiperconnexió. Els mòbils generen uns microestímuls de curta durada i alta intensitat "similars als de les màquines escurabutxaques": provoquen addicció, modifiquen el cervell i disminueixen l’atenció, concentració, memòria i l’aprenentatge.

José Tenorio, del Consell General de la Psicologia, va advertir que l’ús inadequat de les pantalles provoca ansietat, retraïment, agressivitat i hiperactivitat.