Caso Shirtum

Declaren dos dels acusats de la criptoestafa vinculada al futbol

Tres empresaris catalans i un d’argentí estan acusats de fins a 11 delictes. En la denúncia també hi apareixen jugadors o exjugadors del Sevilla FC.

Declaren dos dels acusats de la criptoestafa vinculada al futbol
1
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares
Roberto Bécares

Periodista

Especialista en Reportatges, Madrid, política i investigació

ver +

Els empresaris catalans Manel Àngel Torras Pérez i el seu fill Marc Albert Torras Gómez, acusats d’una presumpta estafa milionària en criptomonedes i NFT vinculada al món del futbol d’elit, van declarar ahir davant el Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona. Es tracta de la primera declaració en seu judicial de dos dels ideòlegs del projecte Shirtum, juntament amb els també empresaris Manuel Morillas Paredes i David Rozencwaig (de nacionalitat argentina), que declararan en els dies vinents a requeriment del jutjat. Després d’aquestes primeres declaracions, la jutgessa decidirà si obre o no judici contra ells.

Són acusats de fins a 11 delictes, entre els quals hi ha apropiació indeguda, frau fiscal, delicte societari o publicitat falsa, per haver estafat presumptament més de tres milions d’euros, segons la querella de 12 afectats admesa a tràmit el 12 de maig i en què també figuren com a denunciats diversos futbolistes d’elit. El 2020, segons recull la querella, els ideòlegs de Shirtum es van valer de diversos enganys d’aparença creïble i de falses promeses al voltant de la venda de NFT de jugadors de futbol. Per a l’esmentat final, els querellats van comptar amb la col·laboració activa d’un grup de coneguts futbolistes que residien a Espanya: Papu Gómez, Ivan Rakitic, Lucas Ocampos, Javier Saviola, Nico Pareja i Alberto Moreno.

Notícies relacionades

Els futbolistes, tots jugadors o exjugadors del Sevilla FC, van acceptar aparèixer als primers llibres blancs de Shirtum en què s’establien les condicions d’inversió del criptoactiu. De la mateixa manera, van oferir les seves imatges i veu al projecte Shirtum per crear els falsos NFT fílmics (actius digitals certificats amb tecnologia blockchain que es pot comprar i vendre com qualsevol altre objecte col·leccionable) per actuar conscientment com a "ham" o "esquer" per donar legitimitat al projecte esmentat i facilitar el presumpte engany als inversors, d’acord amb la querella, que apunta que els esportistes podrien haver comès, així mateix, un delicte de publicitat falsa i un altre de cooperador necessari del delicte d’estafa.

La denúncia, signada per un advocat expert en dret tecnològic, Ricardo Oliva, aporta com a prova 13 informes pericials elaborats per alguns dels més prestigiosos pèrits informàtics i experts en blockchain, a més del reconegut catedràtic d’Economia Financera Prosper Lamothe Fernández.