Grans retards a BCN per un caos de l’alta velocitat a Atocha

Més de 15.000 passatgers es van veure afectats per un tall de 15 hores entre els trens de Madrid i Andalusia. La jornada també va brindar problemes en l’estrena dels nous bons de Rodalies.

Grans retards a BCN per un caos de l’alta velocitat a Atocha
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Les connexions de l’alta velocitat de Barcelona amb Madrid-Atocha i Andalusia es van veure afectades ahir per l’avaria que va deixar sense servei, des de dilluns fins ahir al migdia, el corredor entre Madrid i Andalusia. La caiguda de la tensió es va produir dilluns poc abans de les nou de la nit a la catenària entre Yeles i La Sagra, a Toledo, i va mantenir sense circulació els trens de Renfe, Ouigo i Iryo entre Madrid, Toledo i Andalusia fins a les dotze del migdia d’ahir, quan Adif va aconseguir reparar l’avaria. No obstant, la incidència va provocar un col·lapse a l’estació d’Atocha que va afectar també el corredor de l’alta velocitat a Barcelona.

A la capital catalana es van produir demores de dues hores en les connexions directes amb Andalusia. A aquestes s’hi van sumar posteriorment retards de més de mitja hora en les connexions amb Madrid-Atocha, segons va informar Renfe, que es van començar a produir a partir del migdia i es van arrossegar durant la resta de la jornada.

Més de 15.000 passatgers es van veure afectats durant les més de 14 hores que es va tardar a reprendre la circulació ferroviària entre Yeles i La Sagra a causa de la falta de tensió a la catenària. L’avaria i les seves afectacions a la resta de corredors d’alta velocitat van coincidir amb el començament del mes de juliol, un dels de més flux de viatgers.

Matí dur

D’altra banda, ahir també va ser un matí dur tant per als usuaris de Rodalies com per al personal que els atén. L’entrada en vigor de les noves tarifes obligava a comptar amb els nous bons mensuals. Els corresponents al servei de Rodalies es podien adquirir des del dia 23, i els de Regionals, des de divendres.

Però bona part dels usuaris van anar ahir a comprar els seus bitllets i es van trobar llargues cues i bastantes màquines fora de servei. "Sempre que hi ha un canvi de tarifa es produeix, moltes no funcionen bé", es va lamentar un membre del personal d’atenció.

"He comprat el bitllet per l’aplicació, però al venir aquí la màquina no l’imprimeix. De fet, a la meva estació de Cabrera de Mar mai s’imprimeix, he de venir a la del Clot, però avui tampoc funcionen", va explicar Javier Vázquez, que va adquirir el bo mensual de 20 euros, en comptes del trimestral, que amb el canvi de tarifa ja no està disponible. Tot i així li semblava un bon preu.

L’Abderrahim viatjava de Tordera també fins al Clot, on treballa. "No he pogut treure el bitllet a Tordera, m’han dit que ho faci aquí", va explicar a una cua d’unes 15 persones. No obstant, una hora i mitja abans n’hi havia el triple. La cua avançava ràpid, però no prou per als usuaris que tenien més pressa. "¿No hi ha bo trimestral?", va preguntar amb enuig una usuària, que desconeixia les noves condicions, dirigint-se a les taquilles exclamant: ¡He pagat, però la màquina no em dona el bitllet!".

Un mes per 20 euros

Diversos usuaris esporàdics, malgrat desconèixer la freqüència amb què utilitzaran el transport, optaven per comprar el bo mensual, en vista d’un preu que els semblava atractiu. José Antonio Segura, que tot i que jubilat treballa com a cangur dels seus nets, que viuen al Masnou, sí que va fer prèviament els seus càlculs: el cap de setmana va acudir a una estació a informar-se bé.

Notícies relacionades

Igual que David Cazorla, que cada dia baixa des de Sant Celoni a Barcelona a treballar. "Molta gent va a última hora i sense temps. Sabia que avui hi hauria molt xivarri i ja el vaig comprar abans", va assenyalar. Els 20 euros del nou bo mensual "podria ser un bon preu", afirma, "però ahir vaig sortir a les 20.00 hores i no vaig arribar a casa fins a les 22.00 hores, a més en un tren curt, quan tothom tornava de la feina. Això no pot ser".

A poc a poc, les cues van remetre. A la Sagrera, a les deu del matí la situació ja estava normalitzada, tot i que alguns usuaris continuaven preguntant sobre les noves tarifes al personal, amb cara d’haver passat des de l’inici del seu torn una jornada sencera.