ALOPÈCIA
Un equip de dermatòlegs aconsegueix revertir la calvície comuna en ratolins mitjançant teràpia cel·lular
Especialistes de l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid han utilitzat la combinació de cèl·lules mare derivades del teixit adipós i una molècula energitzant
Els resultats obren noves possibilitats en el tractament regeneratiu dels cabells

Una investigació realitzada sobre model animal per dermatòlegs de l’Hospital Clínic San Carlos, de la xarxa sanitària pública de la Comunitat de Madrid, ha aconseguit revertir en ratolins els efectes de l’alopècia androgènica, el tipus més prevalent de pèrdua dels cabells, mitjançant la combinació de cèl·lules mare derivades del teixit adipós i la molècula energitzant trifosfat d’adenosina.
La troballa, publicada a la prestigiosa revista científica ‘Stem Cell Research and Therapy’, és la primera d’aquestes característiques que es publica a nivell mundial i obre noves possibilitats en el tractament regeneratiu dels cabells. L’alopècia androgènica –o calvície comuna– és un trastorn dinàmic i progressiu de la pèrdua de cabells, que afecta tant homes com dones.
L’alopècia androgènica afecta fins a un 80% de la població masculina al llarg de la seva vida: entre el 30 i el 50% en menors de 50 anys
La seva incidència augmenta amb l’edat, afectant fins a un 80% de la població masculina al llarg de la seva vida –entre el 30 i el 50% en menors de 50 anys–, i al voltant del 40% en les dones, que experimenten algun grau de pèrdua de cabells a partir dels 50 anys. La pèrdua de cabells pot repercutir en l’autoestima de qui la pateix i en la seva qualitat de vida.
Model experimental
Aquesta investigació compta amb la col·laboració de la Fundació per a la Investigació Biomèdica de l’Hospital Clínic San Carlos i s’ha portat a terme en un model experimental de ratolins als quals es va induir alopècia mitjançant l’administració de dihidrotestosterona, l’hormona responsable de la pèrdua dels cabells, en la qual s’ha avaluat l’eficàcia de les cèl·lules mare derivades del teixit adipós en diferents dosis i combinacions.
Segons els resultats de l’estudi, el 100% dels ratolins mascles que van rebre el tractament amb dosis baixes de cèl·lules mare i trifosfat d’adenosina van repoblar els cabells: el 50% de manera total i l’altre 50% de manera intensa; mentre que en ratolins femella ho van fer el 90% amb dosis mitjanes de cèl·lules mare i la molècula energitzant. D’aquests, el 50% va aconseguir una repoblació total i el 40%, intensa.
Cèl·lules mare
La combinació de cèl·lules mare derivades del teixit adipós i trifosfat d’adenosina «estimula la regeneració capil·lar a unir, a la capacitat regenerativa de les primeres, l’energia aportada per la segona. Aquesta sinergia afavoreix la recuperació del fol·licle pilós, promovent el creixement del pèl», explica el cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic San Carlos, Eduardo López Bran.
Actualment, hi ha diferents tractaments per a la pèrdua dels cabells que inclouen teràpies farmacològiques, làser capil·lar, plasma ric en plaquetes i trasplantament de la unitat fol·licular, tot i que no estan exempts de certes limitacions. Aquest estudi s’ha posat en marxa per avaluar «l’eficàcia i seguretat d’un tractament regeneratiu basat en la implantació de cèl·lules mare derivades del teixit adipós en diferents combinacions amb trifosfat d’adenosina per al tractament de l’alopècia androgènica masculina i femenina», apunta l’especialista.
Assajos addicionals
Notícies relacionadesTot i que els resultats d’aquesta investigació són «prometedors», els autors assenyalen que es necessitaran assajos clínics addicionals per confirmar la seva eficàcia i seguretat en humans. L’estudi obre la porta a la possibilitat d’aplicar l’opció terapèutica amb cèl·lules mare mesenquimals del teixit adipós per al tractament de l’alopècia, per la facilitat en el seu aïllament mitjançant un procés no invasiu i la seva capacitat de multiplicació en un entorn apropiat, remarquen els autors.
La investigació posa en relleu el potencial dels tractaments personalitzats per a l’alopècia, aprofitant les propietats regeneratives de les cèl·lules mare
«En el futur podrem oferir noves solucions que ens permetin respondre a les expectatives dels pacients, permetent-los accedir a nous tractaments que prioritzin el seu benestar», conclou López Bran. La investigació, assenyala l’hospital, posa en relleu el potencial dels tractaments personalitzats per a l’alopècia, aprofitant les propietats regeneratives de les cèl·lules mare derivades del teixit adipós i la capacitat del trifosfat d’adenosina per potenciar el metabolisme cel·lular.
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- El conflicte del Pròxim Orient Trump decideix implicar-se en la guerra contra l’Iran oberta per Israel
- Al delta del Llobregat Llum verda a un pla hoteler i residencial entorn de l’aeroport de Barcelona que el TSJC va tombar el 2020
- El problema dels estupefaents BCN tanca el primer club cannàbic de la seva ofensiva contra la droga
- El 62% d’espanyols reclamen eleccions, entre ells un 40% de votants del PSOE
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Cop de calor als gossos: símptomes i com evitar-lo
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Idees refrescants perquè els gossos suportin millor la calor
- Cas Santos Cerdán Illa entra al xoc amb el PP i Vox i es declara «completament net» de corrupció
- El problema de l'habitatge Un periple de dos anys per llogar un habitatge a Roses: "Tenia clar que faria el que fos per no acabar vivint al carrer amb el meu fill"
- Votació a la Cambra catalana El Parlament rebutja l'intent de PP i Vox perquè Illa comparegui per la corrupció al PSOE