Medi ambient

Catalunya tala arbres per salvar el gall fer i el mussol pirinenc

Els treballs de gestió forestal afavoriran l’obertura de clars en arbredes pirinenques amb l’objectiu de millorar la biodiversitat.

Catalunya tala arbres per salvar el gall fer i el mussol pirinenc
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les espècies pirinenques lligades als boscos madurs es troben en perill. L’escassetat de fusta morta, l’abundància d’arbres joves i la falta de sotabosc creen un hàbitat empobrit que dificulta la supervivència d’aus com el gall fer (Tetrao urogallus) i el mussol pirinenc (Aegolius funereus), totes dues catalogades com a amenaçades a Catalunya.

Per revertir aquesta situació, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha posat en marxa un pla de gestió forestal a la vall de Ribes que busca «obrir» els boscos mitjançant la tala selectiva i la creació de clars. Les intervencions, amb un pressupost que ronda els 622.000 euros que procedeixen de fons europeus, es desenvoluparan durant uns cinc mesos i inclouen, a mé,s la plantació de noves espècies vegetals autòctones.

Notícies relacionades

Les zones afectades estan dominades per boscos de pi negre i pi silvestre, molts dels quals es troben inclosos en àrees protegides, com el parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. La reducció de densitat en masses joves permetrà que la llum penetri millor i que el sotabosc es regeneri, i així regeneri un hàbitat més heterogeni i apte per a la fauna subalpina.

Una de les espècies que més es beneficiarà d’aquestes actuacions és el gall fer, una au emblemàtica dels boscos subalpins que necessita espais oberts dins del bosc per alimentar-se i reproduir-se. Per facilitar aquestes tasques es millorarà la xarxa de camins forestals, sempre amb criteris de sostenibilitat, i s’instal·laran barreres per regular el pas de vehicles motoritzats en alguns punts vulnerables.

Temes:

Medi ambient