Sanitat pública

IA i envelliment, les preocupacions dels joves sanitaris

Cairos, el comitè d’experts que busca reformar el sistema, impulsa Cairos Jove, secció en què professionals de no més de 35 anys ofereixen la seva visió.

IA i envelliment, les preocupacions dels joves sanitaris
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Als sanitaris més joves de Catalunya els preocupa l’entorn laboral, les condicions i remuneració, però no només això. També la seguretat i el benestar, la col·laboració multidisciplinària i les tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial (IA). A més, se senten concernits per l’envelliment i com impactarà en el sistema i pel canvi climàtic i la seva afectació en la salut.

Són les principals idees sobre les quals va pivotar la reunió que ahir va mantenir Cairos –el comitè d’experts a qui la Conselleria de Salut ha encarregat la reforma d’un sistema sanitari que fa gairebé 40 anys que no es modernitza– amb uns 30 joves sanitaris (metges, infermeres, terapeutes ocupacionals, salubristes, biòlegs, economistes, farmacèutics, fisioterapeutes i estudiants) de fins a 35 anys (tot i que n’hi havia algun de 37). A Catalunya treballen avui uns 30.000 sanitaris de menys de 35 anys. Són el 27,8% del total i seran el pròxim relleu generacional.

Aquests joves amb qui el comitè va conversar ahir formen part de Cairos Jove, la secció jove d’aquesta entitat dirigida per Manel del Castillo, gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu. Va ser la primera sessió portada a terme per debatre sobre les inquietuds i expectatives dels joves professionals. Després d’una pluja d’idees, condicions laborals, treball entre diferents equips i els reptes de la IA es van situar com a temes principals.

Per a Carmen Cabezas, exsecretària de Salut Pública i membre de Cairos, aquesta secció jove "aportarà un punt de vista diferent i més fresc" i "ajudarà a connectar millor amb els reptes presents i futurs del sistema de salut".

El temps lliure, "primordial"

¿Per què és important que Cairos incorpori la visió dels joves? "Perquè hi ha tota una generació de dirigents boomers que tenen una concepció diferent. Per exemple, per a nosaltres el temps lliure és primordial. I això no vol dir que no tinguem valors: mira tota la gent que és avui aquí", deia Francesc Bas-Cutrina, que als 36 anys és cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital de Granollers.

Notícies relacionades

Segons aquest metge, a la seva generació li preocupen també totes les necessitats assistencials i socials que implicarà l’envelliment de la població. "Hem de treballar de manera més coral i harmònica", opina. Quant a la remuneració, aquest digestòleg reconeix que els últims dos convenis de l’Institut Català de la Salut (la sanitat pública) i Siscat (la sanitat concertada) "han millorat en les condicions dels metges", però "encara cal aconseguir que el metge faci de metge i la infermera, d’infermera".

Ivana Epik i Irene González són dues terapeutes ocupacionals, una figura emergent en la atenció primària de Catalunya. "Volem que la nostra figura s’incorpori a la cartera de serveis", assenyala la Irene. "El terapeuta ocupacional és un extra als hospitals. Cada centre decideix si incorporar-lo o no. Els fisioterapeutes, per exemple, són obligatoris. I atès el canvi demogràfic, és necessari fer una promoció de prevenció de la salut", afegeix la Ivana. Segons la Irene, el terapeuta ocupacional vetlla perquè el pacient crònic i fràgil tingui una "vida plena a casa".