Els deures que tindrà damunt la taula Lleó XIV: de les pugnes internes, a la pederàstia i el paper de les dones
Aquests són els reptes que el nou Pontífex té sobre la taula

El papa Francesc va obrir un camí de canvi en diversos fronts, molts dels quals van quedar oberts i ara els heretarà el seu successor, l’estatunidenc Robert Francis Prevost, que governarà l’Església catòlica com a Lleó XIV. Repassem aquests reptes que tindrà damunt la taula el nou Pontífex.
Unitat doctrinal i tensions internes
El papa Francesc ja va haver de fer equilibris en la batalla entre els reformistes (l’Església alemanya), els conservadors (l’estatunidenca), molt crítics amb les obertures de Bergoglio, i la cúria vaticana, conservadora en doctrina i moderada en les formes. Lleó XIV haurà de lidiar també amb això. Nomenat per Francesc, és de la línia continuista. Caldrà veure com gestiona les divisions del clergat en qüestions com el celibat, el paper de la dona o el matrimoni homosexual. I com continua el camí de la ‘sinodalitat’, per construir una Església on, com volia Francesc, tothom tingui veu.
Crisis d’abusos sexuals
Després d’una cimera de bisbes el 2019 dedicada exclusivament "a la protecció dels menors d’edat", Francesc va prometre una "batalla sense quarter" contra la pederàstia. A partir d’aquell moment, el Vaticà va donar l’ordre d’investigar internament els acusats, d’obrir oficines d’atenció a les víctimes i d’eliminar el secret pontifici sobre aquests delictes, entre altres reformes. Malgrat els passos fets, les víctimes es queixen que el clergat encara no està obligat a denunciar els abusos davant els tribunals civils i que la reparació que els ofereixen als diferents països i Esglésies és desigual.
El nou Papa trobarà aquest tema damunt la taula i haurà de decidir si avança cap a una major transparència dels casos i una reparació per a les víctimes. D’això dependrà que la credibilitat moral de l’Església en aquest àmbit quedi restaurada.
Reforma interna del Vaticà
A nivell d’organització interna del Vaticà, haurà de continuar amb la reforma de la Cúria romana iniciada per Francesc. Una reforma que buscava més eficiència, descentralització i modernització, així com combatre la corrupció financera i promoure més transparència en la gestió de recursos. Un tema delicat el tindrà amb les finances vaticanes, amb unes arques minvades per la davallada de les donacions dels fidels. L’últim balanç conegut, aprovat el 2024, revelava un dèficit de 83 milions d’euros.
La fe a Occident i al Sud Global
Dos fronts dispars que haurà d’atendre el Papa són el dels fidels. Mentre a Europa i als EUA l’Església pateix una pèrdua de fidels i la secularització avança a passos gegants, als països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina les dinàmiques són molt diferents, amb un creixement important del catolicisme. Si a Europa i als EUA el Papa haurà de repensar el paper de l’Església en societats cada cop menys creients, al Sud Global el repte és donar suport a comunitats cristianes que en molts llocs són minoritàries.
El paper de la dona
Francesc va convocar el Sínode de la Sinodalitat que va obrir la porta a la participació de col·lectius que fins llavors no havien estat cridats. Un d’aquests, les dones. També va fer passos amb el nomenament de més dones en càrrecs clau del Vaticà. Tanmateix, van quedar en l’aire qüestions com el diaconat femení i fins i tot el sacerdoci. Caldrà veure quina postura adopta aquí el nou Papa.
Col·lectiu LGTBI
Si un document ha creat divisions dins l’Església catòlica va ser el Fiducia Supplicans, el text publicat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe en què s’explicava que es podien beneir parelles considerades ‘irregulars’ per l’Església, incloses les del mateix sexe. L’Església africana es va mostrar contrària a l’uníson a aquest document i va demanar explicacions al papa Francesc. Lleó XIV haurà de respondre a aquesta qüestió espinosa i conciliar les diferents sensibilitats.
Clima i pobresa
El medi ambient va ser una de les grans apostes de Francesc. Ferm defensor de la natura, va ser el primer Papa a dedicar una encíclica, la Laudato Si, al medi ambient i a la crisi climàtica. El seu successor tindrà el repte de recollir el testimoni i impulsar l’agenda climàtica en un moment en què el planeta afronta desafiaments climàtics i fenòmens extrems. Un altre dels desafiaments, que ja va abraçar Francesc, serà vetllar pels drets dels migrants, els pobres i les persones més vulnerables en un món de creixents desigualtats.
Diàleg amb altres religions
Notícies relacionadesFomentar el diàleg interreligiós, especialment amb l’islam i el judaisme, i mantenir el paper de mediador en conflictes i zones de tensió religiosa.
Geopolítica
Francesc va tenir una postura clara davant guerres com la d’Ucraïna, el conflicte a Gaza o les tensions a l’Àsia. Al nou Papa li tocarà mantenir l’equilibri entre diplomàcia i ètica davant violacions de drets humans, populismes o dictadures. Un dels temes delicats serà el de la Xina. El gegant asiàtic i el Vaticà han mantingut una relació complexa. L’últim episodi: el nomenament de dos bisbes xinesos després de la mort de Francesc. Molts dins l’Església catòlica no accepten que Pequín tingui veu en l’elecció d’un bisbe. Un altre repte diplomàtic serà la relació amb Donald Trump, amb qui Francesc va marcar distàncies per les seves polítiques migratòries i les retallades en cooperació internacional. Caldrà veure com serà la relació de Trump amb el primer Papa estatunidenc de la història.
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Per què el nou Papa ha escollit anomenar-se Lleó? Aquests són els anteriors pontífexs amb aquest nom
- Els escortes de Yolanda Díaz detenen un home amb un ganivet abans que la vicepresidenta arribés a un acte
- Illa veu l’elecció del Papa Lleó XIV com una oportunitat per reforçar el paper social de l’Església
- Els deures que tindrà damunt la taula Lleó XIV: de les pugnes internes, a la pederàstia i el paper de les dones
- L'estadounidenc Robert Francis Prevost es converteix en el 267è Papa sota el nom Lleó XIV