Estudi científic

Un consum alt d’ultraprocessats avança l’aparició del parkinson

Una anàlisi basada en 42.000 persones revela que els que ingereixen dosis altes d’aquest menjar tenen fins a 2,5 vegades més probabilitats de patir signes primerencs de la malaltia.

L’estudi «revela una correlació preocupant», tot i que no de causa-efecte

Un consum alt d’ultraprocessats avança l’aparició del parkinson
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Les persones que consumeixen altes quantitats diàries d’aliments ultraprocessats –com ara refrescos, cereals industrials o frànkfurts– tenen fins a 2,5 vegades més probabilitats de presentar símptomes primerencs de la malaltia de parkinson. Així ho conclou un estudi publicat dimarts en la revista Neurology en el qual s’ha analitzat l’estat de salut i l’alimentació de més de 42.000 persones durant més de dues dècades. "Cada vegada hi ha més evidència que la dieta podria tenir una influència decisiva en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives. En aquest cas, per exemple, aquesta anàlisi apunta que consumir massa aliments processats podria estar accelerant l’aparició dels primers signes de la malaltia de parkinson", afirma Xiang Gao, investigador de l’Institut de Nutrició de la Universitat de Fudan a Shanghai i primer autor d’aquesta anàlisi.

Segons expliquen els especialistes que han dut a terme aquest treball, l’estudi no estableix una relació causal –és a dir, no prova que els ultraprocessats provoquin el parkinson–, però sí que posa sobre la taula una associació estadísticament significativa sobre una mala alimentació i l’aparició primerenca de símptomes d’aquesta malaltia. Es tracta, en paraules dels mateixos autors, d’un "senyal d’alarma" que reforça el vincle entre dietes no saludables i el desenvolupament de malalties neurodegeneratives. "L’estudi no demostra que els ultraprocessats causin directament la malaltia, però sí que revela una correlació preocupant", recull el treball.

La recerca, els resultats de la qual es publiquen en la principal revista mèdica de l’Acadèmia Americana de Neurologia, es basa en dades de 42.853 persones amb una edat mitjana de 48 anys a qui es va fer un seguiment de fins a 26 anys. Durant aquest període, els participants van respondre periòdicament qüestionaris sobre la seva dieta, hàbits de vida i estat de salut, i se’ls va avaluar la presència de set símptomes considerats indicadors primerencs del parkinson. Per exemple, les alteracions del son, la pèrdua d’olfacte o els símptomes depressius que precedeixen l’aparició de les característiques tremolors, la rigidesa muscular o la lentitud de moviments típiques d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’anàlisi d’aquestes dades va revelar que, com més gran era la quantitat d’ultraprocessats ingerida pels participants, més gran era la probabilitat que presentessin símptomes primerencs del parkinson. Per exemple, es va observar que les persones que menjaven 11 o més porcions d’aliments ultraprocessats al dia tenien una probabilitat 2,5 vegades més gran de tenir tres o més signes primerencs de la malaltia en comparació amb els que consumien menys de tres porcions al dia. També es va veure que, a la llarga, el consum excessiu d’ultraprocessats s’associava amb un risc més elevat de desenvolupar tots els símptomes de la malaltia.

Notícies relacionades

Danys neuronals

Aquest treball se suma a una creixent línia de recerca que assenyala els efectes negatius dels ultraprocessats en la salut cerebral. Estudis recents han relacionat aquestes dietes amb més risc de deteriorament cognitiu, depressió, accidents cerebrovasculars i demència. Una investigació de BMJ (2023), per exemple, va trobar que les persones que consumeixen de manera freqüent i abundant aquests productes pateixen fins a un 50% més de risc de depressió. Aquest fenomen, segons apunten alguns especialistes, podria estar relacionat amb els mecanismes inflamatoris i d’estrès oxidatiu que desencadena la ingesta d’aquests aliments i que, a la llarga, podrien danyar progressivament les neurones.