Cap a un nou pontificat
Xifratge militar i veto a internet per a una apagada digital
Centenars d’anys d’experiència en intrigues converteixen el conclave en una ultramoderna fortalesa antiespia. El ritu del tancament amb pany i clau al qual van ser sotmesos els cardenals en l’elecció de Gregori X, fa vuit segles, s’ha mantingut i perfeccionat amb el pas del temps.
Els electors han de deixar els seus mòbils a Casa Santa Marta fins al final del conclave
Tecnologies a part, prop de 300 guàrdies suïssos i agents vetllaran per la seguretat

L’elecció d’un nou papa és una tradició bimil·lenària. Però el primer conclave de la història es va celebrar entre la tardor del 1269 i l’estiu del 1270, fa 800 anys. En aquell surrealista període, els habitants de Viterbo, esgotats per una elecció que no es tancava i defallits per la gana, van prohibir als cardenals tota comunicació exterior. Ho van fer tancant-los amb pany i clau i fins i tot racionant-los el menjar en l’intent que arribessin per fi a un acord. Finalment, els cardenals ho van aconseguir 1.006 dies després, amb el nomenament de Gregori X.
Des d’aleshores, el ritu s’ha mantingut. El secret absolut dels procediments i deliberacions entre els cardenals, també. Però les amenaces avui ja no són les que eren: el perill procedeix de futuristes trastos tecnològics, i l’espionatge pot ser invisible i remot.
Sense mòbils
Per això, el Vaticà, que en aquestes coses no és novell (al petit Estat han sigut una infinitat en aquests anys les trobades dedicades, per exemple, a qüestions com la intel·ligència artificial), ha trobat una solució: l’apagada digital. Ja va passar en l’elecció que va portar al nomenament de Francesc el 2013 i el Govern de l’Estat de la Ciutat del Vaticà ho va comunicar oficialment dilluns a la nit, en una nota pública.
"S’informa que, a partir de les 15.00 hores del pròxim 7 de maig, totes les instal·lacions de transmissió de senyal de telecomunicacions per a telefonia mòbil ubicades al territori de l’Estat de la Ciutat del Vaticà –a excepció de l’àrea de Castel Gandolfo– es desactivaran", assenyala la nota. El senyal tornarà després que s’anunciï "l’elecció del Summe Pontífex, pronunciada des de la lògia central de la Basílica Papal de Sant Pere al Vaticà, amb la màxima rapidesa que permeti la tecnologia", van afegir.
El portaveu vaticà, Matteo Bruni, va afegir una dada més. "Els cardenals electors hauran de deixar els seus mòbils a Casa Santa Marta fins al final del conclave", va informar Bruni, que va precisar que la decisió no hauria d’afectar la plaça de Sant Pere, una cosa que va generar immediat alleujament entre els periodistes.
No és l’única precaució que ha pres el diminut Estat que representa el 17% de la població mundial (un 0,3% més que fa 25 anys). També, des de fa dies, s’han portat a terme les anomenades escombrades contra micròfons ocults als llocs on els prínceps de l’Església viuran, parlaran i votaran des d’avui (la Capella Sixtina o, si algun emmalalteix, Casa Santa Marta).

Un pasillo de la Casa Santa Marta /
Pla minuciós
Corriere della Sera, un dels diaris més llegits a Itàlia, detallava una llista de les tecnologies de seguretat del Vaticà en un article. Algunes de les citades: bloquejadors de freqüència Jammer per impedir que els mòbils o qualsevol aparell amb tecnologia Bluetooth, WiFi o xarxa mòbil pugui emetre o rebre senyals dins del recinte; pel·lícules protectores antidron i antilàser espia col·locades sobre els finestrals de la Capella Sixtina; desconnexió total d’internet i habilitació de canals de comunicació interns, protegits per un nou sistema de xifratge militar.
Notícies relacionadesEl pla minuciós, això sí, ha comptat amb col·laboradors potents. De fet, en la llista, segons Corriere, hi figuren empreses com Cip, una firma britànica especialitzada en protocols xifrats i defensa digital, i Radure, una companyia israeliana coneguda per les seves tecnologies de defensa activa i vigilància segura. Això, conjuntament amb la ja veterana col·laboració amb els serveis d’intel·ligència italians, una institució de la qual procedeixen també molts oficials de la Gendarmeria vaticana.
Al marge del dispositiu digital, vetllaran per la seguretat dels cardenals els prop de 300 guàrdies suïssos i agents de la Gendarmeria vaticana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Futbol | La crònica El Barça només acaricia la glòria
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- En una interlocutòria El Suprem rebutja indultar per segona vegada els condemnats del procés als quals rebutja aplicar l’amnistia
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- Tribunals La Fiscalia del Suprem recorre l’absolució d’Alves al considerar que el TSJC va ser «arbitrari i cruel» amb la víctima
- Dia del Llibre 2025 Un altre Sant Jordi de rècord: més de 2 milions de llibres venuts i una facturació superior als 26 milions d'euros
- Festival Joyce DiDonato i William Christie, plats forts d'una nova edició de transició a Peralada