Educació
Els professors de l’escola pública denuncien insults, agressions físiques i conflictes a les xarxes per part de l’alumnat
Una enquesta de CSIF revela que el 60% dels docents no se senten respectats pels estudiants i gairebé 9 de cada 10 no han rebut formació específica sobre convivència a l’aula
La relació amb les famílies és el que més tensió provoca en els professors

Alumnos y alumnas de secundaria, realizando un examen en clase bajo la supervisión de su profesor. /
Més de la meitat dels docents de l’escola pública ha patit situacions violentes a les aules, principalment insults i amenaces per part de l’alumnat. Un de cada deu ha suportat agressions físiques i el 22%, conflictes arran de l’ús dels mòbils i les xarxes socials per part dels menors. Així ho revela una enquesta realitzada per CSIF (Central Sindical Independent i de Funcionaris) entre més de 5.000 professionals de primària, secundària, FP, conservatoris, escoles d’art i d’idiomes i centres d’educació especial de tot Espanya. L’enquesta recolza la sensació que tenen molts experts sobre l’augment de les conductes disruptives i el menyscapte de l’autoritat de mestres i professors.
L’informe del sindicat, presentat aquest matí a Madrid i elaborat arran de la celebració, el 2 de maig passat, del dia internacional contra l’assetjament escolar, posa de manifest la falta de suport que senten els docents per part de les administracions educatives i el «cada vegada menor reconeixement a la seva autoritat».
L’enquesta dibuixa un panorama desolador a les aules, amb problemes de convivència diaris entre alumnes i docents. Més de la meitat (gairebé el 53%) són verbals, com insults, amenaces, mofes i faltes de respecte. Després (22%) estan els conflictes a les xarxes socials –que se situen, per primera vegada, com el segon problema de convivència detectat pels docents– i les agressions físiques (11%). Un de cada cinc docents denuncia que ha patit diversos tipus d’aquestes situacions i més de la meitat dels professionals que pateixen aquests enfrontaments són professores.
Feina no reconeguda
Notícies relacionadesEls docents tenen una amarga sensació d’abandonament en l’exercici de les seves responsabilitats: gairebé el 60% afirmen que l’alumnat no els respecta i gairebé 9 de cada 10 no han rebut formació específica sobre convivència a l’aula. A més, 7 de cada 10 denuncien que les administracions educatives no els recolzen i gairebé el 50% critiquen que la seva tasca només és reconeguda en ocasions per la societat.
L’informe sindical inclou les principals reivindicacions del sector. Com sempre, la reducció de ràtios per tenir menys alumnes per classe ocupa el primer lloc, seguida del reforç de l’autoritat, l’augment del sou, la reducció de la burocràcia i de l’horari lectiu. CSIF aprofita l’actual negociació amb el Govern per a la reforma de la professió docent (les pròximes reunions se celebraran el 15 de maig) per insistir en una vella reivindicació, l’aprovació de l’estatut docent.
Bona educació Educació Nens Mestres i professors Club d'Educació i Criança Col·legi Adolescents
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Trobada a Barcelona Sánchez i Illa es reuneixen en plena polèmica per l'opa al Sabadell i l'apagada
- Projecte científic Hypatia II: es busquen tripulants per a una nova ‘expedició’ a Mart el 2025
- Ampliació de crèdit El Govern pacta amb els Comuns invertir 850 milions anuals en habitatge i una oficina antidesnonaments
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Apagada de llum Sánchez promet un «reforç» del sistema elèctric i defensa les renovables com a «interès general» davant «agendes particulars»