Badalona vol convertir el centre en un bulevard per als vianants

L’Ajuntament impulsarà des de l’estiu una profunda reforma per alliberar de cotxes el carrer de Francesc Layret i la plaça de la Vila a finals del 2026 / El pas de vehicles quedarà restringit als barris del Centre i de Dalt de la Vila

Badalona vol convertir el centre en un bulevard per als vianants

Badalona vol convertir el centre en un bulevard per als vianants

6
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Badalona l’entén com la transformació urbana més gran del mandat polític 2024-2027. Directament, afectarà uns 12.000 veïns i comerciants del centre històric de la quarta ciutat de Catalunya (uns 8.000 al barri del Centre i 4.000 més a Dalt de la Vila). Indirectament, els 226.000 badalonins, ja que la zona es correspon amb el centre neuràlgic del municipi perquè acumula les dependències municipals que més utilitza la ciutadania, com l’edifici d’oficines de l’Ajuntament, la delegació d’Hisenda, l’oficina de Correus o la zona d’oci i comerç de la façana marítima. Aquest mes de maig, Badalona llançarà la gran pacificació de l’epicentre urbà. El principal impacte ciutadà passarà per convertir en permanent la conversió en zona de vianants del carrer Francesc Layret, que regeix des de maig del 2020 únicament en caps de setmana i dies festius, segons pot avançar EL PERIÓDICO.

La reforma afectarà els 550 metres de longitud que té la via –entre l’avinguda Martí Pujol i la riera de Matamoros– i consistirà a convertir en un bulevard per als vianants una transitada avinguda paral·lela a la platja, que creua l’emblemàtic edifici consistorial i que desemboca al metro de Pompeu Fabra (L2). El govern Albiol entén les obres com "la metamorfosi urbana més gran des de 1992", que "situarà Badalona en una altra lliga quant a mobilitat a Catalunya".

"El canvi suposarà un abans i un després per a Badalona: serem una de les principals ciutats catalanes pel que fa a mobilitat", afirma l’alcalde Xavier García Albiol (PP) a aquest diari. El regidor assumeix que, fins ara, la situació del centre de Badalona era "anòmala". A Europa, prossegueix, ja no és habitual que "en el nucli central d’una ciutat passi una carretera, sinó que són espais d’atracció per a comerciants i visitants". El municipi, rubrica, "tenia una assignatura pendent amb els busos passant per la porta de l’ajuntament, un asfalt degradat i una il·luminació deteriorada". L’executiu local garanteix que compta amb l’aval d’entitats de veïns i comerciants, que sí que han expressat les seves inquietuds sobre les molèsties potencials. La conversió en zona de vianants del carrer Francesc Layret anirà acompanyada de la restricció al trànsit a la pràctica totalitat del barri del Centre. Quedarà vetada així la circulació a qualsevol vehicle que no sigui de residents empadronats al barri, de serveis, de càrrega i descàrrega, o que hagi tramitat un permís especial amb l’Ajuntament a la zona urbana delimitada per la riera de Matamoros al nord, l’avinguda Martí Pujol al sud, el carrer de Francesc Layret i la façana marítima.

Es tracta d’una superfície d’uns 250.000 metres quadrats, a la qual s’hi han de sumar 130.000 més pertanyents al barri de Dalt de la Vila, on la restricció al trànsit quedarà delimitada pel lateral de la C-31 cap a l’interior, l’avinguda Martí Pujol al sud, la Via Augusta pel costat del mar, i el recorregut que marquen els carrers Termes Romanes, Laietània, Mestre Nicolau i l’avinguda del President Companys. En síntesi, l’actuació a Dalt de la Vila tendeix, segons sosté l’Ajuntament, a "evitar que els conductors passin el barri pels carrers Barcelona, Pujol i Lladó per sortir per Quintana Alta en una drecera que, a més, no té gaire sentit".

Obres en tres fases

Per esmenar les carències assumides pel mateix alcalde, el Govern municipal ha dissenyat un projecte d’urbanització amb un pressupost d’uns quatre milions d’euros de cost que tindrà tres fases. La primera, per a aquest estiu del 2025, implicarà que el trànsit del carrer Francesc Layret es comenci a derivar al paral·lel Via Augusta, amb les complexitats que comportaran les obres per als comerciants i el reduït espai en alguns trams per als conductors de busos. De fet, l’Ajuntament explica que, per assegurar-se que el trànsit d’autobusos per la Via Augusta és viable, va portar a terme diverses proves al gener. De resultes, el consistori ha decidit ampliar uns 60 centímetres la calçada en el tram comprès entre els carrers Sant Anastasi i Jaume Borràs.

El consistori informa que la Via Augusta tindrà un carril en direcció nord per a ús exclusiu de transport públic –el vehicle privat que circuli en aquesta direcció haurà de prendre el lateral de la C-31– i dos més en direcció sud, d’ús indiferent de particulars i transport públic. L’administració local no descarta que alguna de les línies de bus que actualment passen per Francesc Layret no s’acabi traslladant a Via Augusta, sinó que s’elimini o es desplaci a Martí Pujol o al lateral de l’autovia C-31, les dues artèries que absorbiran més trànsit després de la reforma, amb permís de la Via Augusta. En tot cas, la parada de busos de la plaça de l’Assemblea de Catalunya es renovarà i es desplaçarà cap a l’interior per guanyar espai.

A l’insinuar-se-li que les grans conversions en zona de vianants són habitualment més pròpies de colors polítics que contrasten amb el seu –sense anar més lluny, les populars superilles de Colau a Barcelona–, Albiol porta a col·lació el seu badalonisme per aclarir que, segons ell, aquest "no és un projecte ideològic, sinó de ciutat". "Podria ser que s’entengués com un projecte propi de partits d’esquerra, però la realitat és que quan van governar a Badalona o no s’hi van atrevir o no ho van fer", assenyala l’alcalde, que assegura que "aquesta transformació serà el millor per a tothom".

Al carrer Jaume Borràs, en el tram entre Francesc Layret i la Via Augusta, es troba un dels més delicats problemes de planejament que ha encarat l’executiu local a l’hora de dibuixar la pacificació: un aparcament privat que combina vehicles a pupil·latge i rotació. L’estacionament està enclaustrat entre les dues futures àrees de restricció al trànsit, però per més que molts dels cotxes que l’utilitzin no podran circular pels carrers del Centre o de Dalt de la Vila, algun itinerari hauran de seguir per arribar a la Via Augusta, artèria principal perquè el trànsit rodat pugui creuar Badalona sense trepitjar el centre històric urbà. La solució prevista pel consistori consisteix a fer passar els cotxes que surtin de l’aparcament –uns deu cada hora, segons els càlculs fets per l’Ajuntament– per Francesc Layret "a un màxim de 10 km/h" i obligar-los a girar a l’esquerra pel carrer del Temple –que canviarà de direcció– per desembocar finalment a Via Augusta.

Un altre dels punts calents de la gran reforma és com gestionar la càrrega i descàrrega a l’illa pacificada del Centre: a Dalt de la Vila el teixit comercial és menor i no es preveuen tantes complexitats. Referent a això, l’Ajuntament assegura que "no s’imposarà res" i que "es negociarà amb cadascun dels comerciants" els horaris de càrrega i descarrega. Una ordenança recollirà tot el corpus de permisos al respecte.

Notícies relacionades

La segona fase de les actuacions portarà intervenir en el tram troncal de Francesc Layret així com en la plaça de la Vila, que serà reurbanitzada. També es renovarà l’enllumenat i es plantaran arbres. L’última fase inclou el tram restant, fins a arribar a l’encreuament amb l’avinguda de Martí Pujol. Les previsions de l’executiu local passen per culminar el gruix de la transformació cap a finals del 2026. Així mateix, la restricció al trànsit privat al barri de Dalt de la Vila està prevista per a la tardor de l’any que ve.

Que es compleixi el calendari previst passa per l’aprovació d’un futur decret que limiti el trànsit a les dues zones i per la publicació de dues licitacions. Una vegada superat l’escull burocràtic –una de les assignatures pendents de l’administració local badalonina–, quedarà per testejar definitivament el grau d’acceptació de la pacificació entre veïns i comerciants.