La dona, al centre
El Papa en la segunda jornada de la Asamblea General del Sínodo de Obispos /
El debat al voltant de la presència de la dona a l’Església, i més enllà de la dona, de qualsevol col·lectiu minoritari o no prou considerat en el moment actual dins de la institució, ha quedat recollit durant tota l’etapa i el procés participatiu del Sínode. Durant la darrera Assemblea General Ordinària del Sínode celebrada aquest mes d’octubre a Roma, representants eclesials de tots els continents van mostrar una clara preocupació per una Església marcadament patriarcal.
Aquesta denúncia no és nova. Jesús ja ho va veure i viure a la seva època i va posar la dona i altres col·lectius minoritzats en el primer pla de la seva acció, els va donar veu i els va situar al centre. Jesús tenia clar que tota persona humana, pel simple fet de ser-ho (fills i filles de Déu, com ell mateix) formem part en igualtat de condicions del projecte de Déu. Més concretament, sabem pels Evangelis que tot aquell col·lectiu que es considera oprimit socialment és, de fet, la prioritat de Déu. Per sort, la lògica humana que ha derivat en jerarquies, abusos de poder, patriarcats i violències no és la lògica de Déu. Esperem, doncs, que l’Església es vagi inspirant per l’Esperit i ressoni en el cor dels qui la dirigeixen la mirada espiritual i profunda cap a una humanitat més evangèlica i fraterna.
M’agradaria acabar fent-me ressò de la part final del manifest del grup Alcem la Veu, coordinadora de dones creients i feministes dins l’Església, quan imaginen quina Església volem: "Una Església que és comunitat d’iguals, on la dona és reconeguda com a subjecte de ple dret, amb veu i vot a tot arreu, on la dona és valorada pels propis talents, carismes i aportacions a les comunitats. Una Església on el lideratge és compartit entre dones i homes, laics, laiques, persones consagrades i preveres. Una Església paritària, més plural i menys jeràrquica. Una Església que acompanya sense jutjar tota la diversitat de les famílies, d’identitats i orientacions sexuals. Una Església on les dones ja som, i ens reconeixem amb autoritat i lideratge. Una Església que ja avui és llavor de futur".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La nova vida dels rebels sirians
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Alfonso Rueda: "Per Galícia, estic disposat a acords amb Pedro Sánchez"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Govern vol imprimir el seu segella l’agenda heretada d’Esquerra