MEDI AMBIENT
La fiscalia vol presó per a tres directius per un vessament al Besòs
L’incendi d’una planta industrial de Montornès el desembre del 2019 va ocasionar un «desastre ecològic» a l’arribar al canal 21 tones de dissolvent.
El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Toni Pelegrín, sol·licita en el seu escrit d’acusació sis anys de presó, una multa de 16.200 euros i inhabilitació durant quatre anys per a professió i ofici relacionats amb la gestió de residus tòxics i perillosos per a tres directius de l’empresa Ditecsa (Disseny de Solucions Medioambientals) de Montornès del Vallès, per la greu contaminació del riu Besòs que va tenir lloc el desembre del 2019, arran del vessament de tones de dissolvent després d’un incendi a la planta industrial. L’acusació pública reclama a la companyia una multa de 2,2 milions d’euros i que se li imposi la prohibició definitiva de portar a terme en el futur l’activitat d’avaluació de residus perillosos.
La fiscalia parla de "desastre ecològic de gran magnitud " pels milers de peixos que van morir i els danys que es van acabar produint al medi ambient per la "inacció" de la companyia a l’hora de prendre mesures que poguessin haver-ho evitat. Per a l’acusació, els tres imputats "eren conscients" que el "progressiu increment" de producció de dissolvent, que comportava la provisió de residus tòxics i perillosos, no es procedia de manera correcta ni respectant la normativa ambiental, alhora que no van aplicar les mesures correctores previstes en l’autorització ambiental i les memòries tècniques.
L’incendi es va produir l’11 de desembre del 2019 a la planta industrial de l’empresa dedicada al reciclatge de dissolvents i tractament de residus industrials, que ja havia sigut sancionada en dues ocasions per incompliment de la normativa. El sinistre es va iniciar quan un treballador portava a terme la tasca habitual de barrejar dissolvents o residus abocant-los en un bidó de 200 litres que, d’altra banda, podria contenir restes d’una altra substància. Aquesta acció va produir un procés de reacció exotèrmica, per la qual cosa va començar a treure fum. El recipient era aquella nit al costat d’altres de les mateixes característiques. El fiscal destaca que els treballadors no estaven prou formats, i per això no van apartar el bidó fumejant i, quan va començar a cremar, van sortir corrents de la nau.
Notícies relacionadesA través de les clavegueres es van vessar aproximadament 99,1 tones de dissolvent, que van anar a parar al sistema de l’Estació d’Aigües Residuals de Montornès. Una part, 11 tones, es va evaporar, "generant emissions en l’aire" i "una situació greu per als treballadors" d’aquesta depuradora; 66 tones van anar a parar a la línia de fang d’aquesta estació i les altres 21 van ser vessades sense depurar cap al riu Besòs.
L’acusació apunta que Ditecsa no tenia cap permís per a això. "Els efectes nefastos" mediambientals d’aquest vessament "incontrolat", segons assenyala el fiscal, van durar dies i van suposar "un desastre ecològic" al riu i al seu hàbitat.
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Francesc Castellana: "La meitat dels 1,2 milions de treballadors de BCN viu fora"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic