La UE veu innecessari vigilar les fronteres per la verola del mico
Malgrat l’extensió de l’epidèmia al centre de l’Àfrica, les autoritats sanitàries consideren baix el risc per als països europeus. Espanya ha detectat només quatre casos en 10 dies.
El risc que hi hagi probabilitat d’una extensió a població general de la UE de mpox és "baix" i el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea no recomana el control en fronteres. Són les principals conclusions de la reunió en què va participar ahir el director general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, Pedro Gullón. Una trobada convocada davant la crisi sanitària provocada pel rebrot de mpox (abans verola del mico), que va acabar amb recomanacions "molt similars" a les emeses, prèviament, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).
Segons els detalls aportats per Sanitat sobre les conclusions de la trobada, es considera que el risc que hi hagi probabilitat de transmissió a població general de la UE és actualment "baix". Augmenta en poblacions amb contacte estret amb casos diagnosticats i en persones especialment vulnerables. No es descarta l’aparició de més casos importats a la UE, es remarca.
No obstant, el Comitè de Seguretat Sanitària de la UE no recomana el control en fronteres, com a Espanya ja havien sol·licitat comunitats autònomes com Madrid. A més, no es recomana la vacunació a la població general. En relació amb les dosis, en el cas d’Espanya hi ha un estoc de vacunes que arriba a les 500.000 dosis (que es poden utilitzar a 1/5 de dosi per via intraepidèrmica i ser al voltant de dos milions de dosis). A més, hi ha capacitat d’adquirir noves vacunes, remarca el departament que dirigeix Mónica García.
Sanitat va recordar que els casos detectats de mpox aquest any a Espanya "no s’han comportat de manera diferent, amb altres símptomes o diferent gravetat" als que es tenen des del 2022. A més, el ministeri considera que el fet que s’hagi detectat a Suècia un cas de la nova variant de mpox "no vol dir que aquesta variant no hi fos ja prèviament".
No obstant, els tècnics que es van citar ahir van avançar una sèrie de mesures per frenar l’expansió, a Espanya, del virus que assola l’Àfrica. La primera, la publicació setmanal de l’informe epidemiològic de mpox (que fins ara és mensual). Si es parla de sanitat exterior, es va recordar una actualització en la informació als viatgers; un increment de la coordinació amb les autoritats aeroportuàries i la recomanació a les persones que tenen previst viatjar a algun dels països afectats, que se citin en els Centres de Vacunació Internacional per valorar la possible indicació de vacuna. També s’explorarà possibilitat de fer controls en aigües residuals per monitoritzar l’evolució del virus.
A més, es va reactivar el Grup de Treball d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) amb la societat civil i les societats científiques. Per la seva banda, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències (CCAES) està treballant en l’Avaluació de Risc de Mpox per a Espanya. Avui es reunirà la Ponència d’Alertes (en què participen Sanitat i les comunitats) i demà, la Comissió de Salut Pública. En aquestes reunions es discutirà la possibilitat d’actualitzar els protocols d’actuació i millorar la vigilància per obtenir millor informació sobre els clades, "amb l’objectiu d’optimitzar la presa de decisions", assenyala el ministeri.
Notícies relacionadesFrança i el Regne Unit
Espanya ha registrat 8.104 casos confirmats d’infecció per mpox des de l’inici del brot el 2022, cosa que el situa com el país europeu amb més persones afectades, seguit per França (4.272) i el Regne Unit (3.866). Segons les dades publicades per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), el gruix de casos es troba a Madrid i Catalunya, amb 2.770 casos i 2.452, respectivament. Des de principis d’any, a Madrid s’han notificat 118 casos i a Catalunya, 23. A Espanya, en els últims 10 dies s’han notificat quatre nous casos, la qual cosa faria un total de 268 casos en tot aquest any 2024.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’