El TEDH dona la raó a una viuda de Girona per cobrar la pensió

Un jutge li va denegar la prestació el 2014 i el TSJC, el Suprem i el Consitucional ho van avalar, però ara Estrasburg ha acceptat la reclamació de la dona.

El TEDH dona la raó a una viuda de Girona per cobrar la pensió
2
Es llegeix en minuts
ARIADNA SALA

Una dona de Girona ha aconseguit el seu dret a percebre una pensió de viudetat 10anys després de demanar-la. La Seguretat Social li va denegar la sol·licitud el 2014, quan la va sol·licitar, perquè aquell mateix any un canvi legal va fer més estrictes els requisits per obtenir-la, i cap jutjat li va donar la raó, ni el Jutjat Social número 2 de Girona en primera instància ni els recursos que va interposar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional.

No va ser fins que va acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que aquest li va donar la raó, al·legant que se li havien vulnerat els seus drets fonamentals i que s’havia de repetir tot el procés. Segons el tribunal europeu, el canvi legal va tenir lloc tres mesos després de la mort de la seva parella i, per tant, l’afectada no podia complir uns requisits que llavors no existien.

Per això, es van anul·lar totes les sentències emeses en aquest procediment i el Jutjat Social número 2 de Girona va haver de tornar a jutjar el cas, que finalment ha sentenciat a favor de la veïna, i li ha atorgat el dret a la prestació, i ha imposat a l’Estat que li reconegui el dret amb efectes retroactius, des del moment en què se li hauria d’haver reconegut, és a dir, l’1 de febrer del 2014.

Abans de la modificació legal, el Codi Civil català no requeria la necessitat d’estar inscrit en un registre per percebre una pensió, com sí que demanava la llei general de la seguretat social. N’hi havia prou acreditant dos anys de convivència o tenir un fill en comú. La llei estatal permetia que cada autonomia apliqués els seus criteris. Però el Tribunal Constitucional ho va tombar el juliol del 2014, cosa que va suposar que els requisits de la llei catalana ja no fossin aplicables. No obstant, el TEDH va resoldre que se li havien vulnerat els drets fonamentals perquè no es va donar cap període transitori per permetre als afectats poder optar als nous requisits.

El 90% dels demandants

Notícies relacionades

Seguint el fil de la sentència europea, la resolució del jutjat de Girona conclou que s’hauria d’haver tingut en compte la data de defunció de la parella de l’afectada a l’hora de valorar si complia els requisits per tenir la pensió. A més, la sentència gironina recull una consideració del tribunal europeu que indica que més del 90% dels demandants de la pensió de viudetat són dones, i que, per tant, aquest canvi normatiu ha posat moltes dones en una situació de vulnerabilitat.

L’advocada del cas, Assumpció de Ribot, remarca que la seva clienta és una persona "molt lluitadora" i això li ha permès continuar un procés que ha sigut "esgotador" però gratificant perquè li han donat la raó després de tants anys. De fet, De Ribot es mostra prudent i alerta que la sentència no és ferma, i que fins a la setmana vinent no sabran si l’Estat interposa recurs. En cas de ser així, el cas podria tornar a arribar fins al Suprem. Si no, l’Estat té 20 dies hàbils per complir la sentència.