Ajuts econòmics per a víctimes de violència sexual de baixos ingressos
L’objectiu del Govern és garantir la seva autonomia econòmica i facilitar així la recuperació integral de les víctimes més vulnerables. La compensació serà de 500 euros al mes.
El Consell de Ministres, a proposta de la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, va aprovar ahir les ajudes econòmiques a víctimes de violències sexuals amb baixos ingressos recollides en la llei del només sí és sí. "Serà similar a un subsidi d’atur de sis mesos i prorrogable fins a 18 mesos", va explicar la portaveu del Govern, Pilar Alegría. L’ajuda serà de 500 euros al mes.
La llei de llibertat sexual, més coneguda com a llei del només sí és sí, reconeix el dret de les víctimes de violències sexuals a percebre un ajut econòmic quan quedi acreditada la seva insuficiència de recursos econòmics. En aquest cas, quan siguin menors al salari mínim interprofessional.
Tot i que si les víctimes són menors d’edat, o depenen econòmicament de la seva família i formen part d’una de nombrosa, es tindrà en compte que la renda de la unitat familiar no superi tres vegades el salari mínim interprofessional. A més, en cap cas es miraran les rendes del cònjuge, parella o progenitor de la víctima quan aquest sigui l’agressor. L’objectiu és garantir la seva autonomia econòmica i facilitar així la recuperació integral de les víctimes més vulnerables. "Són ajudes econòmiques molt importants. Amb aquestes ajudes pretenem acompanyar les víctimes en la recuperació perquè superin al més aviat possible aquest dolorós trauma", va explicar la ministra d’Igualtat, Ana Redondo.
A través d’un vídeo, la titular d’Igualtat va indicar que aquestes ajudes satisfan el moviment feminista, que les reclama des de fa molt temps. Amb les ajudes, va afegir, també donen "compliment a un compromís internacional de desenvolupar el Conveni d’Istanbul". El reial decret aprovat determina els mitjans per acreditar la condició de víctima, més enllà de l’àmbit estrictament judicial: una sentència condemnatòria, una ordre de protecció o qualsevol altra resolució judicial que acordi una mesura cautelar; un informe del ministeri fiscal; un informe dels serveis socials; un informe de serveis especialitzats en igualtat i contra la violència de gènere; un informe dels serveis d’acollida per a víctimes de violències sexuals de l’administració pública competent o d’Inspecció de Treball així com de la Seguretat Social i una sentència de la jurisdicció del social.
Acreditació
Notícies relacionadesEn el cas de les víctimes de tràfic, n’hi haurà prou amb una acreditació dels serveis públics encarregats de l’atenció integral a aquestes víctimes. En el cas de menors d’edat, també serà possible acreditar la situació de víctima de violència sexual amb documents sanitaris oficials de comunicació a la fiscalia o a l’òrgan judicial competent.
El llindar de renda per poder beneficiar-se de les ajudes dependrà de la situació de la víctima. Només es tindran en compte les rendes o ingressos de la víctima que sol·liciti l’ajuda, excepte quan la víctima tingui persones al seu càrrec, quan es tindrà en compte la renda de la unitat familiar. Les víctimes tindran cinc anys per sol·licitar aquesta ajuda, i es podrà fer en diferents ocasions al llarg de la vida si es torna a ser víctima de violència sexual.
- UN PILAR PER A FLICK La mutació de Raphinha
- Daniel Limones El cap policial d’Esplugues, nou director general de Policies Locals
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- "L’aigua és vida, i si no hi ha vida, la gent se n’anirà"
- La comarca tindrà un "minitransvasament" de l’Ebre l’any que ve
- Fran Garagarza: "L’Espanyol no ha de tenir complexos, podem ser més feliços que el Barça"
- Ciclisme Pogacar vol ser el Coppi del segle XXI
- L’ECONOMIA BARCELONISTA El Barça espera altres socis per a la filial digital que llasta els comptes
- LA LLIGA DE LES NACIONS Espanya busca el lideratge del grup i evitar més lesions
- CRÍTICA Ravel i els clàssics en l’OBC