Preses fàcils

La pobresa extrema empeny els desplaçaments massius. Enganyades o obligades, explotaran la seva desesperança

Preses fàcils

germán gonzález J. G. ALBALAT

1
Es llegeix en minuts
Sílvia Cóppulo
Sílvia Cóppulo

Periodista i psicòloga.

ver +

Si la vida és un infern, el cel és la il·lusió d’un sostre, menjar, una feina i no passar fred. Amb coaccions, amenaces i fraus, les recluten en països immergits en conflictes armats o greus crisis humanitàries. La pobresa extrema i la falta d’oportunitats empenyen els desplaçaments massius. Obligades o enganyades, explotaran la seva desesperança. Hi comercialitzaran, perquè són vulnerables, preses fàcils.

El tràfic de persones en el segle XXI és una forma d’esclavatge modern, un crim organitzat des de la corrupció, que mou tants diners com la droga, com expliquen els nostres companys d’aquest diari, i que afecta a milions de persones, especialment dones joves i nenes. Les tracten com a simples cossos prostituïts per a la satisfacció sexual de tercers i per crear continguts pornogràfics. Les usen també per a treballs forçats o les obliguen a delinquir. Cossos dels que, en una altra modalitat repugnant de l’explotació humana, alguns traficants n’extrauran els òrgans vitals, que cotitzen molt bé en el mercat negre.

Notícies relacionades

Els proxenetes obliguen les dones a viure en espais insalubres, sovint amb altres dones esclavitzades com elles, o bé amb els amos que les fan treballar. Escassa higiene, fatiga, privació del son, falta d’atenció mèdica de les malalties i les ferides les porten a la desolació. I d’aquí a les disfuncions físiques, la depressió, l’ansietat i les idees suïcides.

Hem d’aplaudir les entitats que acullen i donen suport a les dones esclavitzades per ajudar-les a recuperar l’autoestima i la dignitat. Els ofereixen educació, afecte i relacions segures perquè dibuixin una nova vida en llibertat. Seria desitjable una governança més efectiva dels estats per perseguir i sobretot per detectar i prevenir el tràfic de persones. I , sens dubte, hem de continuar donant la veu a les persones que pateixen el tràfic de persones i parlar-ne als mitjans de comunicació per augmentar la nostra consciència social. Només una resposta integral és eficaç. El tràfic de blanques passa a prop de casa i afecta éssers humans que són persones com tu i com jo.