Un medicament combat la segona causa de calvície

Litfulo, de Pfizer, cobreix pacients més grans de 12 anys amb alopècia areata greu. S’administra a través de la farmàcia hospitalària.

Un medicament combat la segona causa de calvície
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El 2% de la població pateix un tipus d’alopècia absoluta i crònica, que apareix de sobte, afecta homes i dones i, en un 20% dels casos, es manifesta abans dels 18 anys. Es tracta de l’alopècia areata, el segon tipus de calvície més freqüent, després de la calvície comuna, però continua sent la gran desconeguda. El 70% dels espanyols afirma que no sap en què consisteix. Davant d’aquesta alopècia, els afectats pateixen incomprensió, rebuig social o vergonya, cosa que té un alt impacte emocional en la seva vida.

Després d’anys, però, sense un tractament eficaç que els torni els cabells, ja està disponible a Espanya Litfulo (ritlecitinib), el primer i únic tractament indicat per a l’alopècia areata greu en adults i adolescents a partir de 12 anys. Els resultats de l’assaig clínic ALLEGRO, en què han participat sis hospitals espanyols, indiquen que al cap d’un any el 50% dels pacients recupera el 80% dels cabells, fins i tot a celles i pestanyes, "cosa que no s’aconseguia amb altres fàrmacs o, si s’aconseguia, les teràpies tenien tants efectes secundaris que feien que calgués suspendre el tractament; Litfulo, però, té més bon perfil de seguretat, la qual cosa permetrà que se’l puguin prendre durant més temps", explica Sergio Vañó, dermatòleg i director de la unitat d’alopècia de l’Hospital Universitari Ramón i Cajal.

Malaltia immune

El problema de l’alopècia areata és que està provocada perquè el sistema immune ataca, per error, els fol·licles pilosos de l’arrel dels cabells i fa que caiguin, tant al cap com a la resta del cos. I es tracta d’una malaltia crònica, encara que els pacients recuperin els cabells gràcies al fet que la malaltia disminueix o que els tractaments amb corticoides, tòpics o immunosupressors. Es pateixen brots tota la vida, i per això es necessita un tractament, com Litfulo, que té un perfil de seguretat que permet utilitzar-lo durant un temps prolongat. L’administració es fa en en farmàcia hospitalària.

Notícies relacionades

"Canviarà la vida de molta gent, sobretot de pacients adolescents, perquè no tenien cap tractament", assenyala José Chaves, director mèdic de Pfizer Espanya, la farmacèutica responsable del fàrmac. A més del 50% de malalts que, en l’assaig, s’ha demostrat que recuperen gairebé tots els cabells, un 25% més arriben a mostrar-se satisfets amb el resultat.

I és que l’alopècia areata apareix de sobte, i en les formes més greus es perden tots els cabells, incloent-hi els pèls de la cara, de manera que canvia la fisonomia facial, cosa que afecta físicament i emocionalment els pacients. "En el cas dels nens i adolescents, afronten la malaltia quan encara no són adults. Això fa que convisquin amb la pèrdua de cabells en una etapa marcada per canvis. Per això, aquest tractament és tan important per als menors", remarca Raúl de Lucas, cap de secció de dermatologia pediàtrica de l’Hospital Universitari La Paz.