Quatre nous ‘hubs’ de salut, empresa, disseny i seguretat

La transformació del mapa de la formació professional a BCN farà un pas de gegant el setembre amb aquests centres

En la majoria de casos, l’estrena no suposa places noves, sinó reunificar i concentrar l’oferta

Quatre nous ‘hubs’ de salut, empresa, disseny i seguretat
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre noms se sumen al mapa de l’FP a Barcelona a partir d’aquest setembre: l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona, l’Institut Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona i l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineuta. Quatre centres que no neixen del no-res, sinó de la transformació de l’oferta en diversos instituts, moviments que van generar no pocs dubtes.

L’estrena d’aquests quatre centres no suposa en gaires casos la creació de places noves –com sí que va significar l’obertura, per exemple, de l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB)–, sinó la reordenació dels estudis per seguir l’estratègia de la nova FP en centres unificats (reunificar els cicles per branques professionals). En el cas del Vall d’Hebron, l’oferta és la que fins aquest curs oferia l’Institut Moisès Broggi, al Flos i Calcat i al Guineueta. En el cas de l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona, les places són les que fins ara oferia el Joan Brossa, centre que es divideix en dos (un per a l’ESO i un altre per a l’FP), i la dels cicles d’aquesta branca que fins ara oferien l’Institut Vall d’Hebron i el Guineueta. Aquest últim es transformarà en l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona.

L’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta compta amb partners com l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Bombers de Barcelona i TMB. Oferirà des d’un PFI –la formació més baixa, per a joves que no han obtingut l’ESO– d’Auxiliar de Reparació i Manteniment de Vehicles Lleugers fins a una formació superior de Coordinació d’Emergències i Protecció Civil.

Escola ordinària inclusiva

L’Institut de Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, per la seva banda, amb les famílies d’Arts Gràfiques i Comerç i Màrqueting i titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, sí que tindrà oferta nova a més d’absorbir l’oferta fins ara existent al CEE Pont del Dragó. Aquesta transformació consisteix a convertir un centre d’educació especial en un institut d’FP ordinari inclusiu.

"Ara tots els centres seran inclusius", remarquen des del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), que posen com a exemple una altra fusió: la de l’Escola Viver Castell de Sant Foix i l’Institut Rubió i Tudurí, al barri del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, ara una única escola.

Notícies relacionades

El nou Institut de Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona oferirà des d’aquest setembre des de programes de diversificació curricular per a la transició a la vida adulta (PTVA) fins al CFPS de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia. Entre els estudis de nova implantació, el centre obrirà un nou grup de PFI d’Auxiliar d’Arts Gràfiques i Serigrafia i un altre d’Auxiliar d’Informàtica i Producció Digital.

El nou Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, per la seva banda, en la línia del CEB que cada un d’aquests nous hubs tinguin tots els nivells educatius –també per l’efecte contagi– oferirà també de nova implantació el PFI d’Auxiliar en Centres Sanitaris.