JUDICI

L’acusat d’Igualada addueix que havia pres drogues i alcohol

El perfilador policial conclou que es tracta d’un «delinqüent sexual homicida» que «buscava causar el màxim mal» i «sense remordiment».

L’acusat d’Igualada addueix que havia pres drogues i alcohol
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El presumpte violador d’Igualada, Brian Raimundo Céspedes, va declarar ahir en la penúltima sessió del judici a l’Audiència de Barcelona, tot i que només a preguntes del seu advocat. En una breu intervenció, el processat va explicar que la nit del brutal atac a la menor, el 31 d’octubre del 2021, va sortir amb uns amics de festa per Igualada i que va consumir alcohol i diversos tipus de substàncies, de manera que estava molt afectat.

A més, va negar ser l’autor de la violació a la menor de 16 anys a la sortida de la discoteca Epic d’Igualada i va assegurar que no s’identifica amb la persona amb el rostre tapat que es veu seguint la víctima a diverses càmeres de seguretat del polígon on van passar els fets. També va destacar que consumia marihuana i haixix de manera habitual.

Durant l’interrogatori del seu advocat, el processat va mirar de rebatre dues de les principals proves que l’incriminen: les imatges de les càmeres de seguretat de diverses empreses del polígon industrial que van captar el sospitós seguint la menor i les restes de l’ADN de la víctima en un jaqueta trobada al seu domicili durant el registre dels Mossos d’Esquadra.

Així, va dir que la jaqueta trobada pels Mossos a casa seva amb l’ADN de la víctima se la va trobar la nit dels fets: "No recordo gaire bé on me la vaig trobar, però vaig veure que estava bé, no estava trencada, i me la vaig posar perquè tenia fred". També va mirar d’argumentar per què va fer recerques al mòbil que el situen a la zona on es va cometre la violació: segons el processat, va fer una consulta a Google Maps perquè "no estava plenament conscient" pel consum d’alcohol i drogues i "no sabia ni on era". Finalment, va demanar que en cas de condemna no l’expulsin del país.

La defensa busca eximents

Després de la seva declaració, la fiscalia manté la petició de 45 anys de presó contra l’acusat pels delictes d’intent d’assassinat i violació. Algunes acusacions s’han adherit a aquesta reclamació del ministeri públic. L’advocat del processat manté la seva petició d’absolució tot i que va introduir com a alternativa que, en cas de condemna, li apliquin eximent o atenuant per alteració psíquica i intoxicació greu, per la quantitat d’alcohol i droga consumida. Així mitigaria la pena de presó que li podria caure. El judici queda avui vist per a sentència.

En la sessió d’ahir van declarar també agents dels Mossos d’Esquadra, del grup d’anàlisis de conducta criminal, que van explicar que el processat no buscava una satisfacció sexual en els seus actes, sinó "fer el màxim mal possible a la víctima". El pèrit dels Mossos d’Esquadra que va elaborar l’informe sobre el perfil criminològic de l’acusat va concloure que es tracta d’un "delinqüent sexual homicida" que "buscava causar el màxim mal" a la seva víctima allargant el "patiment". Va ressaltar, d’aquesta manera, la seva "falta d’empatia" cap a la menor, a la qual va deixar "abandonada, despullada, en una zona fosca i apartada –del polígon industrial on es va cometre la brutal violació– i amb lesions molt greus", cosa que podria haver conduït "al pitjor dels desenllaços: la mort".

Per això, aquest perfilador policial va constatar que el violador d’Igualada "no va tenir cap tipus remordiment" després de la brutal violació. Va explicar que l’agressió sexual va ser "molt violenta", una cosa que els experts denominen "excessiva", ja que "va superar la barrera" de la violència "justa i necessària" que solen fer servir els agressors sexuals.

Notícies relacionades

Segons aquest pèrit, en aquest tipus d’agressions sexuals tan violentes a víctimes "desconegudes", com va ser en aquest cas, el violador té un percentatge de reincidència del 70%, perquè són persones que "no han resolt els seus conflictes" interns. Així, va recordar que l’acusat ha mantingut tres relacions sentimentals amb tres dones que van ser "altament violentes": "Té un conflicte amb les dones i la frustració que sent la demostra a través de la violència", va afegir.

Les psicòlogues que han atès la menor van explicar que pateix un trastorn d’estrès posttraumàtic, ansietat depressiva i que té "totes les àrees de la vida afectades", seqüeles que, en una probabilitat "molt alta", són "irreversibles" i poden afectar la seva vida laboral i futures relacions sentimentals o sexoafectivas. La noia té pensaments suïcides, una "visió pessimista" de la vida, està en "alerta constant", té por i pateix alteracions del son.

Temes:

Igualada Google