Denúncia de Satse

Els hospitals espanyols tancaran a l’estiu quasi 10.500 llits per falta de professionals

La suspensió de consultes, proves i intervencions també és habitual en aquests mesos

El Sindicat d’Infermeria calcula que només a Catalunya l’afectació recaurà sobre 2.079 llits.

llit-hospital

llit-hospital / BCN

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Els hospitals espanyols tancaran aquest estiu, almenys, 10.463 llits. Són unes dades que ha pogut obtenir el Sindicat d’Infermeria (Satse) de les diferents comunitats autònomes. Una tendència que s’està registrant durant els últims anys i que implica la suspensió de centenars de consultes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques als centres sanitaris de tot el país.

Un cop superada la pandèmia, la tendència és ascendent, ja que el 2022 van ser 8.594 els llits que es van tancar en el conjunt de l’Estat, mentre que l’any passat van ser un total de 9.809, i aquest 2024 seran els esmentats 10.463, segons les dades que ha recollit el sindicat. L’organització precisa que la Comunitat de Madrid és l’única autonomia que no ha donat les dades d’aquest any. El passat, amb el recompte de Satse, va clausurar 1.800 llits.

Satse assenyala que els números que maneja són una xifra global «a la baixa», ja que en diferents centres i serveis no han volgut facilitar les dades, argumentant que dependrà «de l’evolució futura de la situació». A més, el Sindicat d’Infermeria denuncia «les dificultats existents tots els anys per aconseguir una informació d’interès general».

El tancament programat i progressiu de llits disponibles «és una pràctica habitual» de totes les administracions sanitàries en els mesos d’estiu, igual com la suspensió de «centenars» de consultes externes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques en tots els hospitals i altres centres sanitaris públics, segons recorda el sindicat.

Andalusia, al capdavant

Per comunitats autònomes, a Andalusia es tancaran 2.500 llits; 2.079 llits a Catalunya, i al País Valencià són 1.002 llits. Un total de 974 a Euskadi; 784 a Galícia; a Extremadura, 617 llits, i 600 a l’Aragó. Respecte a Castella i Lleó, la previsió és de 500 i 490 llits a Astúries. Per la seva banda, a Múrcia són 300 llits; a Castella-la Manxa, el tancament previst afecta 192 llits; a les illes Balears, en són 143, i a Navarra, un mínim de 106 llits tancats. A les Canàries són 70 llits i 54 a la Rioja, mentre que a Cantàbria són, almenys, 52 els llits tancats.

Notícies relacionades

El sindicat afegeix que, un any més, les administracions públiques «no han cobert el total de les vacants per període vacacional, baixes per malaltia i altre tipus de situacions que requeririen substituir el personal, cosa que comporta un augment de la sobrecàrrega laboral per a les infermeres que treballen els mesos d’estiu».

El percentatge de personal que no se substitueix arribarà fins al 40%-50% en el cas d’alguna comunitat autònoma. Una realitat «que repercuteix negativament en l’atenció a les persones i també en la salut dels professionals». El sindicat remarca que els percentatges de substitució del personal no són dades absolutes, ja que es veuen «maquillats precisament per aquest tancament de llits i serveis, que en realitat té per objectiu estalviar-se substitucions movent el personal d’un servei a un altre».