Sis mesos de recerca

Després de mig any d’indagacions infructuoses, una denúncia per danys en un cotxe va permetre atrapar el violador d’Igualada. Els Mossos van reconstruir el recorregut del processat seguint la víctima gràcies a les càmeres de seguretat del polígon on es va produir la salvatge agressió.

Fotograma que va permetre identificar l’agressor d’Igualada. | EL PERIÓDICO

Fotograma que va permetre identificar l’agressor d’Igualada. | EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de més de dos mesos d’investigació, semblava que la policia estava en un punt mort. Des que es va produir la brutal agressió a la menor de 16 anys que sortia de la discoteca Épic de Igualada la nit de l’1 de novembre del 2021, havien intentat caçar un violador que va voler assassinar la víctima després d’atacar-la salvatgement. "No havíem vist mai tant acarnissament en una agressió sexual", expliquen des de Mossos d’Esquadra. Per això, la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) i la Unitat d’Investigació de la comissaria d’Igualada de la policia catalana van prioritzar aquest cas davant les greus lesions que havia patit la menor. El van batejar com a cas Nit i el sospitós va passar a ser el més buscat de Catalunya.

Després de revisar diverses dotzenes de càmeres de seguretat de diversos establiments del polígon i traçar la ruta de la víctima des de la discoteca fins a l’estació de tren, únicament havien constatat la presència d’una figura, vestida de negre i amb caputxa, que la seguia en alguns trams i que resultava difícil d’identificar. Malgrat preguntar a la mateixa discoteca, en l’entorn de la menor i als pocs vigilants i camioners que eren per la zona, no van aconseguir saber qui era.

Un enfocament nou

Tampoc va servir de gaire revisar persones amb antecedents per la zona. Fins i tot es van realitzar un parell de seguiments de possibles sospitosos, però aviat es va descobrir que tenien coartada. La situació necessitava un nou enfocament i justament el va donar un agent, destinat a una altra unitat policial, quan va suggerir ampliar el focus de les seves indagacions.

Els agents van començar a buscar altres denúncies ocorregudes a Igualada la mateixa nit i van descobrir que una d’aquestes havia tingut lloc al mateix polígon on hi havia la discoteca una estona abans. En concret, el propietari d’un cotxe havia denunciat danys al seu vehicle presumptament provocats per un grup de joves. Amb la denúncia s’acompanyava un vídeo gravat per un veí d’Igualada que, juntament amb altres persones, va recriminar als sospitosos la seva acció.

Eren les primeres setmanes de febrer del 2022 i en aquell moment la investigació per la brutal violació de la menor es va precipitar. A les imatges, els investigadors van descobrir 11 presumptes sospitosos entre qui es trobava una persona que es tapava la cara amb una caputxa, amb la mateixa roba que utilitzava el perseguidor de la víctima hores després, tal com havien captat les càmeres de seguretat del polígon.

El primer objectiu va ser posar-li nom i cognoms i, amb l’excusa dels danys, es van identificar la resta de participants en l’incident. Era un grup que havia sortit de botellon i havia vandalitzat el vehicle. Tots ells es coneixien entre si a excepció d’un: el sospitós de la caputxa.

El rostre del sospitós

Els investigadors van aconseguir un telèfon mòbil i, gràcies a això, una identificació: Brian Raimundo Céspedes Mendieta. A partir d’allà els agents el van localitzar en un pis al carrer de Sant Sebastià de Igualada i van estrènyer el cercle. El van començar a seguir i van descobrir que tenia roba i complements, com unes sabatilles i una motxilla, que coincidien amb la de la nit de la violació. També van descobrir que tenia antecedents, ja que havia abusat sexualment de la seva germana de 7 anys, una causa que es va tramitar als jutjats de menors de Girona, quan va arribar a Espanya procedent de Bolívia el 2014.

Arran d’aquests fets, la seva mare l’havia fet fora de casa. Va ser llavors quan el sospitós se’n va anar a viure Igualada. Allà va tenir diverses relacions i una de les seves exparelles va presentar denúncies contra ell per maltractament. Els Mossos es van entrevistar amb la seva mare i amb la seva exnòvia, que van acabar de perfilar l’acusat. A més, van triangular el seu telèfon mòbil al polígon la nit del crim, ja que es va connectar a diverses antenes.

Notícies relacionades

Amb aquesta informació i les imatges de les càmeres de seguretat, els investigadors estimen que l’acusat va assaltar la menor entre les 6.20 i les 7.25 de la matinada de l’1 de novembre del 2021. Amb tots els indicis, la matinada del 21 d’abril del 2022, agents de la Brigada Mòbil van assaltar el pis del sospitós i el van detenir.

Durant més de vuit hores, els Mossos d’Esquadra van escorcollar la seva vivenda i van trobar la roba que havia utilitzat suposadament la nit de l’atac. En una jaqueta van trobar l’ADN de la víctima. A més, al mòbil de l’acusat van trobar una captura de pantalla de Google Maps amb indicacions per arribar des del polígon fins a casa seva. Va ser l’última evidència. El cercle s’havia tancat.