Pederàstia a Les Corts

Investigat un exprofessor d’un centre Pare Manyanet per abusar d’una alumna

«Tothom sabia el que feia, però ningú de la classe deia res», recorda la víctima

E. B. B. ha denunciat els abusos que, fa 30 anys, de forma habitual, va patir per part d’un docent. 

g

g / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

E. B. B. tenia uns 10 o 11 anys quan va patir, als anys 90, continus abusos sexuals per part d’un professor de l’escola on cursava els estudis des dels 4 anys: el centre religiós Pare Manyanet del barri de les Corts de Barcelona, segons la denúncia presentada per la dona, que ara té 44 anys, i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va prendre declaració a la denunciant i aquesta va ratificar la seva versió i ha citat a declarar com a imputat l’exdocent E. Ll. S., ja jubilat.

La denúncia d’E. B. B. exposa que a partir del 1990, amb 11 anys, el seu professor durant tres anys va ser l’imputat E. Ll. S., que va ser també el seu tutor i en l’actualitat deu tenir uns 80 anys. La dona, que va acudir a la comissaria acompanyada pels seus pares, va detallar als agents com recordava aquest docent: calb, d’uns 50 anys, pell blanca i panxa voluminosa. No era capellà, sinó un mestre laic, va precisar.

A partir d’aquí, la dona va relatar el que durant anys li havia fet aquest professor a l’aula i davant de tots els seus companys. Segons va assegurar, quan tenia un dubte sobre una matèria o un exercici, s’acostava a la taula de la classe on era E. Ll. S. per preguntar-li. En aquell moment, segons consta en la denúncia, el docent li agafava la mà i la posava sobre els seus pantalons a les seves parts íntimes, "fent moviments de caràcter sexual". Un tauló a la part frontal de la taula impedia que la resta dels alumnes veiessin el que passava, però, segons l’opinió de la víctima, els seus companys sabien el que passava.

L’acció del professor es va repetir al llarg del temps i es va convertir en "una pràctica habitual" d’ell, detalla la denúncia. Els estudiants que coneixien aquesta pràctica, afirma E. B. B., anaven a preguntar a aquest professor els dubtes portant alguna cosa a les mans perquè no els les agafés. Una tàctica que també va fer ella. "Mentre movia la mà, ell es quedava mirant el paper que tenia i responia a la pregunta", assegura a aquest diari la dona. "Tothom sabia el que feia, però ningú deia res", incideix.

Ella també va estar callada durant anys. No ho va dir a ningú, ni als seus pares, fins que va fer 30 anys, després d’una llarga teràpia. El jutge ha obert una investigació per aclarir el cas.

Notícies relacionades

Un portaveu de l’ordre Pare Manyanet ha remarcat que el centre ha actuat "amb total transparència al costat de la presumpta víctima i amb la idea de protegir la dignitat de qualsevol membre de la comunitat educativa, tant actual com del passat".

"Les trobades a classe amb el professor eren desagradables. Jo amb 11 anys creia que era normal. I és que es feia passar pel meu amic i era carinyós verbalment. Em deia que no l’hi digués a ningú. Això sí, ell no em va tocar mai a mi", afirma E. B. B. "Jo tenia por, tenia terror", rememora. "Jo m’intentava distanciar, tirar-me cap enrere. No donava peu que passés res més greu", recalca. "Aquesta situació m’ha afectat en tots els aspectes. M’han costat molt les relacions d’amistat, afectives i íntimes", recalca E. B. B., que encara acudeix a teràpia.