Petició de presó per a dos bombers per la mort d’un company

La fiscalia sosté que els dos imputats no es van adonar que el mort s’havia separat del grup durant un incendi a Vilanova el 2021.

Petició de presó per a dos bombers per la mort d’un company
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 17 de juny del 2021, cap a les 13.56 hores, el parc de bombers de Vilanova i la Geltrú va rebre l’avís d’un incendi en un taller de cotxes de la localitat. Dos vehicles es van dirigir al lloc. En una de les dotacions anava el bomber Joan Liébana, que tenia 30 anys. Després d’entrar a la nau es va separar del grup i cap company es va adonar de la seva absència al sortir de la nau. Allà va quedar atrapat i va morir. La Fiscalia de Barcelona sol·licita ara tres anys i tres mesos de presó per a un cap del cos de Bombers de la Generalitat, M. F. C., i dos anys de presó per al binomi del mort, I. B. B.

La fiscal Natalia Fernández atribueix als dos bombers investigats el delicte d’homicidi imprudent i a un d’ells, el cap, un altre delicte contra la seguretat dels treballadors. No només reclama la pena de presó, sinó la inhabilitació professional pel mateix període de temps i una indemnització de 131.000 euros a la família de Liébana. En la causa figuren com a responsable civil directe la companyia d’assegurances Fiatc (que, en cas de condemna, es farà càrrec de la indemnització) i com a civil subsidiària, la Generalitat.

L’acusació pública assenyala que I. B. B., el binomi de Liébana, un bomber amb experiència, no va portar a terme "cap comprovació de la posició del seu company", "ni es va assegurar que s’hagués agafat a la manguera, ni que baixés les escales, ni que sortís de la nau amb ell". Per tot això, entén que "va incomplir les més elementals normes de seguretat i cura, i més en aquest cas, pel gravíssim perill que corrien".

Notícies relacionades

Quant a l’altre imputat, el cap M. F. C., diu que "no va efectuar cap comprovació ni es va assegurar que haguessin sortit tots els bombers a qui havia donat l’ordre d’entrar a la nau". Tampoc va ordenar muntar la taula de control, una decisió que "va impossibilitar que qualsevol altre bomber" o els comandaments que van agafar el relleu sabéssin que Liébana encara era a l’interior de la nau. El cos sense vida va ser trobat més de 20 minuts després que l’equip de bombers sortís de l’immoble.

L’acusació també remarca que Liébana "es va quedar sol" a l’entresolat de l’edifici sense "possibilitat de recuperar la posició dels seus companys i perduda tota referència del lloc on es trobava". Va intentar sortir pels seus mitjans i es va recolzar "a les parets per buscar una porta" que el conduís a l’escala. Els seus esforços van ser en va.