MEDI AMBIENT
La majoria de l’ozó que dispara la mortalitat a Europa ve de fora
Una anàlisi de l’ISGlobal i el BSC calcula que més del 60% de les morts prematures atribuïbles al contaminant tenen el seu origen en activitats industrials localitzades fora del continent.
La contaminació de l’aire no té fronteres. Segons adverteix una anàlisi de l’ISGlobal i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), la major part de l’ozó troposfèric, un nociu compost derivat de l’activitat industrial que dispara la mortalitat a Europa, sobretot els mesos d’estiu, prové de països de fora de la Unió Europea. "Això remarca la necessitat d’accions coordinades a escala local, continental i global per part de tots els països per reduir la pol·lució i el seu impacte en la salut", afirma Hicham Achebak, primer autor del treball.
L’ozó troposfèric és un contaminant que es forma en capes baixes de l’atmosfera a partir de la interacció amb la llum solar de gasos com l’òxid de nitrogen i altres compostos volàtils . En resum, es tracta d’un compost que sorgeix al barrejar la radiació solar amb la pol·lució derivada d’activitats humanes com la indústria, el transport i el trànsit marítim.
En les últimes dècades
Són molts els estudis que apunten que aquest fenomen s’està exacerbant en les últimes dècades a causa de l’augment de les emissions antropogèniques i de la pujada global dels termòmetres. I l’increment de l’ozó troposfèric s’associa a diversos efectes adversos per a la salut respiratòria que ocasionen gran quantitat de morts prematures.
¿Però quin impacte té tot això en la salut dels europeus? L’anàlisi calcula que la concentració d’ozó als països europeus, que en l’última dècada ha sigut d’uns 101,9 μg/m3 de mitjana, es relaciona amb almenys 114.447 morts prematures, l’equivalent a 72 morts per milió d’habitants i any. Espanya destaca entre els països amb més càrregues de mortalitat a causa d’aquest fenomen, que també té un impacte rellevant a Alemanya, Itàlia, França, el Regne Unit i Polònia. Països del sud-est d’Europa, com Grècia, Romania i Bulgària, també destaquen com els que presenten taxes de mortalitat més elevades.
Notícies relacionadesLa següent gran incògnita que ha intentat abordar aquesta investigació és sobre l’origen d’aquests nivells d’ozó. Segons mostren els models generats en el superordinador barceloní, en els quals es rastreja la dispersió i el transport d’aquests contaminants atmosfèrics arreu del món, la majoria de l’ozó que es respira a Europa i que causa tants danys en la salut i morts prematures prové de fora. Els experts parlen de pol·lució transfronterera, originada més enllà de les fronteres dels països que pateixen els seus impactes més directes. L’anàlisi calcula que més del 60% de les morts atribuïbles al O3 a 35 països europeus tenen el seu origen en ozó transportat de fora d’Europa.
Les conclusions de l’anàlisi, publicades ahir en la revista Nature Medicine, inclouen una nova crida a reduir els nivells de pol·lució de l’aire arreu del món. "Fins ara, els esforços de mitigació s’han centrat principalment en les escales nacional i regional, i no es feia una avaluació exhaustiva i transfronterera dels efectes sobre la salut associats", afirma Joan Ballester Claramunt, investigador de l’ISGlobal i coautor sènior de l’estudi.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"