Europa manté Catalunya en alerta roja per sequera

El llevant peninsular continua sent l’única zona del continent, juntament amb Sicília, afectada per una sequera greu, segons el balanç de maig.

Europa manté Catalunya en alerta roja per sequera
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El sud d’Europa continua mostrant condicions de «sequera persistent i crítica» durant el mes de maig. Aquest és el balanç de l’últim informe mensual publicat per la Comissió Europea de Medi Ambient, que alerta de com les sequeres s’estenen, a l’espera que arribin els mesos més càlids, fet que podria empitjorar la situació.

Al mapa, Catalunya, el País Valencià, Múrcia i l’est d’Andalusia apareixen pintades de vermell, malgrat les precipitacions caigudes durant la primavera. L’altre focus que preocupa és el sud-est: tant Itàlia com els Balcans, Grècia i Turquia apareixen en color taronja. És a dir, la sequera està molt més estesa en aquestes regions, però no arriba a ser tan severa com al mediterrani espanyol.

També crida l’atenció l’escassetat d’aigua a Escandinàvia, sobretot a la costa oest de Noruega. A la resta d’Europa, no obstant, no s’observen signes alarmants, si bé és cert que alguns països han patit situacions complicades que ara superen.

La preocupació, com s’està avisant a Catalunya malgrat les pluges que han rebaixat certes restriccions, se centra en les temperatures altes que afectaran no només el sud sinó tot Europa durant les pròximes setmanes i mesos. Aquest escenari afavoreix l’acceleració de l’evaporació i pot intensificar els episodis d’escassetat.

Segons l’últim balanç comunitari, la sequera va assolar l’agost del 2023 diversos territoris d’Europa, alguns dels quals poc habituats a aquest fenomen. En total, el cost estimat de les sequeres a la Unió Europea i el Regne Unit arriba als 9.000 milions d’euros. Gran part d’aquests diners s’expliquen per les pèrdues dels agricultors.

Projectes resilients

Notícies relacionades

Com que no està previst que el panorama millori en els pròxims anys, la Green Week (setmana verda) de la UE estarà centrada avui i demà en la recerca de solucions a aquestes sequeres cada vegada més comunes. Es discutiran projectes per guanyar resiliència hídrica i evitar crisi de proveïment o estar preparats davant el risc d’inundació.

El repte és reequilibrar un cicle de l’aigua «sobreexplotat» i, en moltes ocasions, «contaminat», i assegurar el recurs alhora que es garanteix la biodiversitat en zones humides i fluvials, un dels hàbitats més amenaçats pel risc de desertificació. L’objectiu d’aquest cicle de conferències en què participaran diversos països és trobar fórmules col·laboratives per frenar la degradació dels ecosistemes i adaptar-los a la crisi climàtica.